Buddha bowl z ciecierzycą i brokułami

Składniki:

  • Szpinak świeży 20g 2 garście
  • Marchew 50g 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek 5g 1 łyżeczka
  • Cytryna, sok 2g kilka kropel
  • Sól 1g szczypta
  • Przyprawa, kolendra 1g szczypta
  • Brokuły 150g 1/3 sztuki
  • Ciecierzyca konserwowa 150g porcja
  • Przyprawa papryka wędzona 2g 2 szczypty
  • Przyprawa, kumin 1g szczypta
  • Komosa ryżowa, quinoa 40g porcja
  • Sezam, nasiona 5g 1/2 łyżeczki
  • Len nasiona 5g 1/2 łyżeczk
  • Jogurt naturalny 2% 50g 1/3 kubka
  • Czosnek 2g 1/2 ząbka

 

Sposób przygotowania:

Komosę ugotować według przepisu na opakowaniu. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować aldente. Marchew pokroić w cienkie słupki i przyprawić oliwą, sokiem z cytryny i zmiażdżoną kolendrą. Ciecierzycę odsączyć, opłukać i obtoczyć w papryce wędzonej i kminie rzymskim. Następnie usmażyć beztłuszczowo na patelni. Szpinak umyć, osuszyć i ułożyć w misce. Wszystkie składniki ułożyć osobno na liściach szpinaku. Sezam i len uprażyć na suchej patelni, posypać danie. Jogurt wymieszać z czosnkiem i polać danie.