Pomidorowy krem z soczewicy
Zupa krem z soczewicy może stanowić smaczną, pełnowartościową i sycącą kolację lub drugie śniadanie. Składniki do jej wykonania można mieć zawsze w domu, a przyprawiać ją da się na wiele sposobów. Przygotowanie zajmuje około 20 minut, a najlepiej oczywiście wykonać wielokrotność porcji żeby starczyła na więcej niż jeden dzień. Osobiście preferuję gęste zupy kremy, ale gęstość można modyfikować dodając wody.
Składniki:
Soczewica czerwona, nasiona suche 50 g ok. 4 łyżki
Marchew 45 g średnia sztuka
Cebula 30 g 2 plastry
Oliwa z oliwek 10 g 2 łyżeczki
Pieprz czarny szczypta
Papryka słodka, mielona szczypta
Pomidor z puszki 120 g 1/2 szklanki
Bazylia, suszona szczypta
Sposób przygotowania:
Marchew i cebulę zetrzeć na tarce, poddusić na oleju, zalać pomidorami w puszce. Dodać soczewicę, gotować do jej miękkości (ok.7min), przyprawić. Następnie zmiksować za pomocą blendera oraz przyprawić do smaku.
Pozdrawiam serdecznie, Adrianna Barczyńska