Zupa krem z dyni i cukinii z grzankami

Zupa krem dyniowo – cukiniowa z grzankami

Pyszna sezonowa zupa- bardzo prosta do przygotowania, syta i wysoko-odżywcza! Zapraszam po przepis 🙂

Składniki na 1 porcję– najlepiej wykonać wielokrotność i cieszyć się smakiem dłużej.

Dynia 200 g
Cukinia 150 g
Cebula 30 g
Oliwa z oliwek 10 g łyżka
Słonecznik, nasiona 10 g łyżka
Len, nasiona 5 g łyżeczka
Chleb żytni pełnoziarnisty 30 g kromka
Przyprawy- pieprz, sól, curry

Sposób przygotowania: Dynię i cukinię pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w duże cząstki i zeszklić na łyżce oliwy, dodać ząbek dynię i cukinię. Półtwardą dynię i cukinię przełożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym lub wodą.
Gotować 10-15 minut, aż warzywa zmiękną. Przyprawić pieprzem, solą i curyy. Całość zmiksować blenderem na gładką masę. Uprażyć na
suchej patelni pieczywo pokrojone w kostkę, pestki słonecznika, len i posypać nimi zupę na talerzu. Taka porcja ma około 310kcal.

Udostępnij:
Tagi: