fbpx

Zapiekanka z ziemniakami, pomidorami, cukinią i mozzarellą

Sezon na pyszne pomidory powoli dobiega końca, dlatego warto go maksymalnie wykorzystać! Proponuję zatem pyszną zapiekankę z ziemniaków, cukinii, pomidorów i mozzarelli. To bardzo proste danie, które z powodzeniem można wykorzystać zarówno jako obiad, jak i kolację. Zapiekanka składa się z zaledwie kilku składników, a mimo to jest bardzo smaczna. Warzywa w zapiekance można oczywiście dowolnie zmieniać. Radzę uważać na przygotowywaną ilość, bo bardzo ciężko się zatrzymać 😉

Składniki zapiekanki:

  • Ziemniaki 300 g – 3 średnie sztuki
  • Cukinia 150 g mała sztuka
  • Pomidor 130 g średnia sztuka
  • Ser, Mozzarella 75 g 5 plastrów
  • Koperek

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie przestudzić i pokroić w plastry. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Obciąć końcówki cukinii. Wszystkie warzywa i mozzarellę pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie plastry ziemniaków, cukinii, pomidorów i mozzarelli. Całość oprószyć koperkiem, lub innymi ulubionymi przyprawami. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Warzywa zapiekać około 15-20 minut, lub do momentu gdy ser się rozpuści.

Ta porcja to około 440kcal.

Dietetyczna zapiekanka ziemniaczana

Życzę smacznego 🙂

                                                                                                                                   Dietetyk mgr Adrianna Barczyńska

Jeśli chcesz umówić się na wizytę zapraszam tutaj.

Jeśli chcesz być na bieżąco zapraszam na mój Fanpage.

Udostępnij: