Zapiekanka z kaszy i batatów
Bardzo smaczna i prosta zapiekanka z kaszy z dodatkiem batatów, sera feta, suszonych pomidorów i jarmużu lub szpinaku.
Składniki na 1 porcję:
Kasza gryczana 75 g
Ziemniaki, słodkie (batat) 150g 1/2 sztuki
Pomidor, suszony 21 g 3 sztuki
Ser feta 30 g 3 plastry
Jarmuż/szpinak 20 g garść
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Batata obrać i pokroić w kostkę, podgotować ok 10
minut. Jarmuż/szpinak posiekać, suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić, fetę również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w naczyniu żaroodpornym i zapiekać w piekarniku w 180 stopniach przez około 15 minut.
Porcja zapiekanki ma około 450kcal, jest zatem niskokaloryczna, ale sycąca!
Pozdrawiam serdecznie, Adrianna Barczyńska