Składniki:
- Chleb żytni razowy 60 g 2 kromki
- Jaja kurze całe 110 g 2 sztuki
- Ser, Mozzarella, odtłuszczony 30 g 2 plastry
- Szpinak 25 g garść
- Awokado 40 g ¼ sztuki
- Pomidor 60 g mała sztuka
- Rzodkiewka 15 g sztuka
- Koperek 4 g łyżeczka
Sposób przygotowania:
Przygotować składniki kanapki- szpinak lub sałatę oraz resztę warzyw umyć i osuszyć. Warzywa i mozzarellę pokroić w plastry, koperek posiekać. Jajko posadzić na patelni do beztłuszczowego smażenia, najlepiej przygotować je pod przezroczystą pokrywką. Smażyć do pożądanej konsystencji. Na pieczywie ułożyć zieleninę, nałożyć plastry awokado, mozzarelli, następnie jajko sadzone i przyozdobić warzywami i koperkiem.
Takie śniadanie to około 400kcal. Można oczywiście obniżyć kaloryczność modyfikując składniki.