Wiosenne kanapki z jajkiem sadzonym

Składniki:

  • Chleb żytni razowy 60 g 2 kromki
  • Jaja kurze całe 110 g 2 sztuki
  • Ser, Mozzarella, odtłuszczony 30 g 2 plastry
  • Szpinak 25 g garść
  • Awokado 40 g ¼ sztuki
  • Pomidor 60 g mała sztuka
  • Rzodkiewka 15 g sztuka
  • Koperek 4 g łyżeczka

Sposób przygotowania:

Przygotować składniki kanapki- szpinak lub sałatę oraz resztę warzyw umyć i osuszyć. Warzywa i mozzarellę pokroić w plastry, koperek posiekać. Jajko posadzić na patelni do beztłuszczowego smażenia, najlepiej przygotować je pod przezroczystą pokrywką. Smażyć do pożądanej konsystencji. Na pieczywie ułożyć zieleninę, nałożyć plastry awokado, mozzarelli, następnie jajko sadzone i przyozdobić warzywami i koperkiem.

Takie śniadanie to około 400kcal. Można oczywiście obniżyć kaloryczność modyfikując składniki.