Spaghetti wegetariańskie z dyni makaronowej
Mam dziś dla Was przepis-ciekawostkę na spaghetti bez makaronu 😉 Dynia makaronowa jest niestety ciężko dostępna, ale jak już wpadnie mi w oko to zawsze ją kupuję. Po upieczeniu takiej dyni ma ona konsystencję makaronu, który można podawać z dowolnym sosem. Jest niskokaloryczna więc można zaszaleć.
Moja propozycja podania jest bezmięsna, a jako dodatek białkowy służy czerwona soczewica. Niczego w tym sosie nie brakuje, zapewniam!
Oto przepis:
Składniki:
Soczewica czerwona, nasiona suche 60 g
Marchew 50 g średnia sztuka
Bazylia, liście 6 g łyżeczka
Sól szczypta
Pieprz czarny szczypta
Oliwa z oliwek 10 g łyżka
Dynia makaronowa 200 g
Cebula 50g
Czosnek 2 ząbki
Passata 150 g
Ser, Parmezan 15 g 2 łyżki
Sposób przygotowania: Dynię przekroić na pół, usunąć pestki i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez
40-45 minut. Po upieczeniu ostudzić i wydrążyć w poprzek widelcem- z dyni powstanie makaron. Marchew zetrzeć, cebulę
posiekać i przesmażyć na patelni na oliwie. Dodać czosnek, zalać passatą i dodać soczewicę. Dusić do miękkości soczewicy.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią. „Makaron” podawać z sosem. Danie posypać tartym parmezanem. Proponowana porcja ma około 450kcal.
Smacznego!