Wege-spaghetii z dyni makaronowej z soczewicą

Spaghetti wegetariańskie z dyni makaronowej

Mam dziś dla Was przepis-ciekawostkę na spaghetti bez makaronu 😉 Dynia makaronowa jest niestety ciężko dostępna, ale jak już wpadnie mi w oko to zawsze ją kupuję. Po upieczeniu takiej dyni ma ona konsystencję makaronu, który można podawać z dowolnym sosem. Jest niskokaloryczna więc można zaszaleć.

Moja propozycja podania jest bezmięsna, a jako dodatek białkowy służy czerwona soczewica. Niczego w tym sosie nie brakuje, zapewniam!

Oto przepis:

Składniki:

Soczewica czerwona, nasiona suche 60 g

Marchew 50 g średnia sztuka

Bazylia, liście 6 g łyżeczka

Sól szczypta

Pieprz czarny szczypta

Oliwa z oliwek 10 g łyżka

Dynia makaronowa 200 g

Cebula 50g

Czosnek 2 ząbki

Passata 150 g

Ser, Parmezan 15 g 2 łyżki

Sposób przygotowania: Dynię przekroić na pół, usunąć pestki i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez
40-45 minut. Po upieczeniu ostudzić i wydrążyć w poprzek widelcem- z dyni powstanie makaron. Marchew zetrzeć, cebulę
posiekać i przesmażyć na patelni na oliwie. Dodać czosnek, zalać passatą i dodać soczewicę. Dusić do miękkości soczewicy.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią. „Makaron” podawać z sosem. Danie posypać tartym parmezanem. Proponowana porcja ma około 450kcal.

Smacznego!

Udostępnij:
Tagi: