Wege lasagne z soczewicą

Lasagne z soczewicą

Często pytacie mnie o dietetyczne dania kuchni włoskiej. Niestety nie jest z nimi łatwo szczególnie gdy bazują na makaronie i serze 😉 Ale znalazłam dziś pewne rozwiązanie, które myślę, że się Wam spodoba. Wyszło dietetycznie, wegetariańsko i wysokoodżywczo- zatem tak jak na co dzień być powinno. Zachęcam do wypróbowania tej wegetariańskiej lasagne! Oto przepis na 6 porcji:

Składniki:

Makaron lasagne 250 g
Ser, Mozzarella tarty 100 g
Marchew 50 g średnia sztuka
Cebula 50 g mała sztuka
Soczewica czerwona, nasiona suche 300 g
Oliwa z oliwek 30 g 3 łyżki
Mleko spożywcze, 2% tłuszczu 50 g
Sałata rukola 20 g garść
Passata 500 g butelka
Papryka słodka, mielona 1/2 łyżeczki
Kmin rzymski 1/2 łyżeczki
Sos sojowy 10 g łyżka
Bazylia, suszona 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w kosteczkę, marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, dodać marchewkę, smażyć chwilę razem. Dodać soczewicę, passatę, przyprawy, 200ml wody i gotować do miękkości soczewicy aby sos był gęsty. W naczyniu żaroodpornym na dnie wylać 3 łyżki mleka i układać płaty makaronu, na to wyłożyć warstwę sosu, następnie znowu makaron i tak trzy razy na wierzchu zostawiając wartswę makaronu. Makaron posmarować mlekiem i przykryć naczynie folią aluminiową. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i wstawić lasagne na 30 minut. Po 30 minutach zdjąć folię, posypać serem i zapiekać kolejne 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać około 10 minut przed krojeniem. Podawać na rukoli. Z podanych składników otrzymamy 6 porcji lasagne, każda po około 420kcal.

Smacznego!

Udostępnij:
Tagi: