Wegańskie curry z kalafiorem i groszkiem cukrowym

Składniki:

  • Soczewica czerwona, nasiona suche 30g 2 łyżki
  • Olej rzepakowy uniwersalny 10g 2 łyżeczki
  • Mleko kokosowe 50g 5 łyżek
  • Pasta z czerwonego curry 2g 1/2 łyżeczki
  • Sól 1g 1 szczypta
  • Przyprawa pieprz czarny mielony 2g 1 szczypta
  • Ryż basmati 50g 1/2 woreczka
  • Pomidor/ pomidory z kartonika krojone 200g porcja
  • Groszek cukrowy, strąki 100g porcja
  • Kalafior 150g porcja

Sposób przygotowania:
Kalafior podzielić na różyczki i ugotować na chrupko. Do garnka dodać mleko kokosowe, pastę curry i pokrojone pomidory bez skórki, zagotować, wsypać soczewicę, gotować kilka minut. Zmniejszyć ogień i dodać groszek cukrowy, gotować kolejne kilka minut (strąki groszku powinny pozostać chrupkie). Podawać z ryżem.
Ta porcja to około 580kcal, można ją oczywiście modyfikować w zależności od potrzeb.