Wegańska grochówka

Grochówka wegańska

W moim domu ostatnio wszystko kręci się wokół strączków. A ponieważ pogoda nie rozpieszcza- rozgrzewające zupy są bardzo pożądane 🙂 Od dawna chodziła nam po głowie grochówka, ale ze względu na nasze postanowienie o ograniczeniu spożycia mięsa i jego przetworów, czymś trzeba było zastąpić wędzony aromat. I tak wpadłam na pomysł dodania przesmażonego, wędzonego tofu- to był strzał w dziesiątkę! Zachęcam do wypróbowania mojej wersji również osoby na diecie redukcyjnej- jest bardzo niskokaloryczna. Podaję przepis na 4 porcje, z czego każda ma około 450kcal.

 

Składniki:

Groch łuskany, nasiona suche 300 g
Marchew 50 g średnia sztuka
Cebula 50 g mała sztuka
Pietruszka, korzeń 80 g średnia sztuka
Olej rzepakowy uniwersalny 40 g 2 łyżki
Tofu, wędzone 200 g kostka
Ziemniaki, średnio 300 g 3 średnie sztuki
Liść laurowy kilka sztuk
Ziele angielskie kilka kuleczek
Sól biała szczypta
Pieprz czarny szczypta
Sos sojowy 20 g 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Groch wypłukać, wrzucić do zimnej wody i gotować bez przykrycia około 40 minut. Warzywa obrać. Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach, ziemniaki pokroić w kotkę. Kiedy groch będzie miękki dodać warzywa, przyprawy i zagotować. W międzyczasie pokroić cebulę w drobną kostkę i smażyć na oliwie. Po zeszkleniu cebuli dodać tofu pokrojone w kostkę i smażyć razem do zrumienienia. Tofu z cebulą dodać do zupy i jeszcze chwilę gotować. Dzieląc ją na 4 porcje każda będzie miała około 450kcal.

wegańska grochówka