Nie jestem mistrzem cukiernictwa, jednak tym muszę się pochwalić! Połączyłam moje ulubione smaki w jednym deserze i wyszło bardzo dobrze! Uwielbiam ciasto czekoladowe, najlepiej w formie brownie, uwielbiam sernik na zimno, a mango to jeden z moich ulubionych owoców. Lubię też galaretkę z owocami <3 No i najlepiej jakby to wszystko było w wersji odchudzonej żeby można było zjeść dużo 😉
Przedstawiam więc przepis na brownie z cukinii z serniczkiem z mango i galaretką z owocami:
Składniki:
- Cukinia 1 średnia sztuka 300g
- Kakao 16% w proszku 40g
- Mąka owsiana (mocno zmielone płatki owsiane) 1 szklanka 200g
- Masło extra 50g
- Proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
- Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
- Jaja kurze 1 sztuka
- Jogurt naturalny 5 łyżek 100g
- Olej rzepakowy 3 łyżki 30g
- Stewia w proszku 1 kopiata łyżka 15g
- Serek ricotta 1 opakowanie 250g
- Mango 1 sztuka 300g
- Galaretka truskawkowa opakowanie 75g
- Borówki 1 szklanka 150g
- Żelatyna 1,5 łyżki 12g
Sposób przygotowania:
Cukinię zetrzeć na tarce na małych oczkach (jeśli puści sok to należy go odlać). Jajka utrzeć ze stewią oraz masłem i olejem. Kiedy masa będzie gładka powoli, partiami wsypywać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę- naprzemiennie z jogurtem i jajkiem. Masa będzie dosyć gęsta. Na koniec dodać do ciasta cukinię i wymieszać łyżką. Piec w tortownicy w 180 stopniach około 40 minut. Ciasto należy całkowicie wystudzić.
Mango wydrążyć i zblendować na gładką masę z serkiem i rozpuszczoną w kilku łyżkach wody żelatyną. Serek schłodzić w lodówce i nakładać na ciasto kiedy będzie prawie stężały. Ciasto z serkiem włożyć do lodówki. Przygotować galaretkę i postępować tak jak z serkiem, do galaretki dodać owoce. Ciasto dobrze schłodzić przed podaniem.
Dzieląc ciasto na 12 kawałków każdy będzie miał około 200kcal. Ciasto przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 20cm.
Dietetyk mgr Adrianna Barczyńska
Jeśli chcesz umówić się na wizytę zapraszam tutaj.
Jeśli chcesz być na bieżąco zapraszam na mój Fanpage.