Składniki:
- Kasza gryczana 75 g 3/4 woreczka
- Bób 240 g 3 garści
- Ser, Ricotta półtusty 20 g łyżka
- Oliwa z oliwek 10 g 2 łyżeczki
- Czosnek 5 g ząbek
- Sok cytrynowy 5 g łyżeczka
- Pieprz czarny szczypta
- Mięta świeża kilka listków
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie, obrać z łupinek. Przygotować sos: wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną miętą. Sosem polać obrany bób, delikatnie wymieszać rękami. Na talerzu ułożyć kaszę, na jej wierzchu bób i serek. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Ta porcja to około 500kcal, doskonale nadaje się na obiad. Zmniejszając ilość kaszy i oliwy doskonale nada się również na kolację czy drugie śniadanie.