Sałatka z bobem i kaszą gryczaną z miętowym dressingiem

Składniki:

Kasza gryczana 75 g 3/4 woreczka
Bób 240 g 3 garści
Ser, Ricotta półtusty 20 g łyżka
Oliwa z oliwek 10 g 2 łyżeczki
Czosnek 5 g ząbek
Sok cytrynowy 5 g łyżeczka
Pieprz czarny szczypta
Mięta świeża kilka listków

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Bób ugotować do miękkości w osolonej
wodzie, obrać z łupinek. Przygotować sos: wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną miętą. Sosem polać obrany bób, delikatnie wymieszać rękami. Na talerzu ułożyć kaszę, na jej wierzchu bób i serek. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Ta porcja to około 500kcal, doskonale nadaje się na obiad. Zmniejszając ilość kaszy i oliwy doskonale nada się również na kolację czy drugie śniadanie.