fbpx

Pudding czekoladowy z tapioki z malinami

Tapioką wszyscy zachwycali się już jakiś czas temu, a ja nie wiem dlaczego długo ją omijałam. To był wielki błąd, bo przygotowanie, jak się okazało pysznego puddingu z tapioki wcale nie jest ani trudne ani czasochłonne. Dlatego jak tylko będziecie mieli okazję kupić kuleczki tapioki to koniecznie to zróbcie! Pudding można przygotować w wielu wersjach, mój dzisiaj jest z kakao i malinami, ale pyszny będzie też na mleku kokosowym z musem z ananasa lub banana, z jabłkiem i cynamonem, albo z kokosem i bakaliami… Trzeba również zaznaczyć, że tapioka jest bardzo sycąca, więc dobrze sprawdzi się jako deser na diecie redukcyjnej 🙂

Kakaowy pudding z tapioki z malinami

Składniki:

  • Maliny, mrożone/świeże/inne owoce 75 g ½ szklanki,

  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu/bezlaktozowe/roślinne 150 g 2/3 szklanki,

  • Kakao 16% 10 g 2 łyżeczki,

  • Tapioka 30 g 3 łyżki.

Sposób przygotowania:

Tapiokę zalać mlekiem i odstawić na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie zagotować z dodatkiem kakao, zmniejszyć ogień i gotować przez około 20 minut, aż konsystencja będzie dość zwarta i kuleczki tapioki szkliste. Podawać z musem ze zmiksowanych/rozgniecionych widelcem malin. Energetyczność tego deseru to około 250kcal.

Koniecznie dajcie znać czy Wam smakowało!

Pozdrawiam serdecznie, Adrianna Barczyńska

Udostępnij:
Tagi: