Pudding z chia z musem owocowym i kokosem

Na jakiś czas zapomniałam o używaniu nasion chia w mojej diecie. Jednak ostatnio udało mi się kupić parę sztuk bardzo dojrzałych egzotycznych owoców i trzeba było szybko coś z nich zrobić 😉 Dlatego przyszedł pomysł na słodki pudding bez dodatku cukru! Zachęcam do wypróbowania nasion chia tych którzy jeszcze nie mieli okazji, bo te desery są bardzo proste, pyszne, a przy tym wysoko-odżywcze! Chia to bogactwo błonnika i kwasów omega-3, a po dodaniu świeżych owoców również witamin i innych przeciwutleniaczy. Rodzaj dodatków do puddingu zależy od Waszej fantazji. Chia można przygotować na mleku krowim lub roślinnym, można dodać do nich kakao lub karob lub kurkumę. Pudding można podawać z kawałkami dowolnych owoców lub z owocowym musem, posypać orzechami lub kokosem… Możliwości jest mnóstwo, korzystajcie z nich!

Oto przepis na mój ostatni pudding:

Nasiona chia 40 g 4 łyżki

Maliny, mrożone 15 g łyżka

Wiórki kokosowe 6 g łyżka

Napój migdałowy 100 ml

Migdały siekane 5 g łyżeczka

Ananas 80 g plaster

Mango 70 g plaster

Sposób przygotowania: Mleko wymieszać z nasionami chia. Odstawić na kilka minut i wymieszać ponownie, schłodzić przez minimum godzinę. Mango z ananasem zmiksować na mus, wyłożyć na pudding. Ułożyć maliny, posypać kokosem i migdałami. Taki deser ma około 340kcal.

Udostępnij:
Tagi: