Prowansalska zupa bazyliowa
Tą pyszną zupę pierwszy raz gotowałam wiele lat temu na zajęciach z Technologii Żywności na studiach. Tak mieliśmy zajęcia z gotowania 😀 Co jakiś czas przypomina mi się o niej i tak było w ten weekend kiedy zauważyłam, że bazylia zaczęła wychodzić z doniczki. Przepis trochę zmodyfikowałam w stosunku do pierwotnej wersji – zamiast suchej fasoli, którą trzeba namaczać użyłam gotowej ze słoika, to znacząco skróciło czas przygotowania.
Szczerze zachęcam do wypróbowania – będziecie do niej wracać tak jak ja!
Składniki na 6 porcji:
Fasola czarne oczko, gotowana/konserwowa 400 g
Ziemniaki 700 g, 7 średnich
Pomidory z puszki 800 g, 2 puszki
Marchew 100 g, 2 średnie sztuki
Makaron bezjajeczny kolanka 250 g
Ser, Parmezan 30 g 6 łyżeczek
Czosnek 25 g, 5 ząbków
Bazylia, świeża 20 g
Oliwa z oliwek 30 g 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę pokroić w talarki. W garnku zagotować szklankę wody,
dodać warzywa i zalać pomidorami z puszki, zagotować. Po około 5 minutach od zagotowania dodać makaron i gotować kilka
minut (według przepisu na opakowaniu). dwie minuty przed końcem gotowania makaronu dodać fasolę i listki bazylii utarte z
czosnkiem i oliwą. Zagotować, doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną tartym parmezanem.
Zakładając, że zupa zostanie podzielona na 6 porcji to każda będzie miała około 370kcal.
Adrianna Barczyńska