Prosty jadłospis na 1600kcal dzień 1

Czy dieta redukcyjna musi być trudna?

Absolutnie nie, wokół diet odchudzających narosło wiele mitów. Najbardziej krzywdzące są te, które mówią, że są trudne, drogie, wymagają dużych nakładów pracy, że trzeba być głodnym, nie można jeść chleba czy owoców po obiedzie. Tak wcale nie musi być, bo chcąc zredukować masę ciała można jeść wszystko tylko w odpowiednich ilościach i proporcjach. Wyjątek stanowią osoby u których pewne ograniczenia wynikają z występujących jednostek chorobowych.

Przez kilka dni chciałabym pokazywać możliwie jak najprostsze jednodniowe jadłospisy, które można wykorzystać w najbliższym czasie.

Przyjęłam na wzór 1600kcal, bo taka kaloryczność będzie pasowała wielu osobom, ale oczywiście można ją dowolnie modyfikować w zależności od potrzeb.

Dzień 1

Śniadanie np. godz 8:00
Owsianka z morelą suszoną i otrębami na mleku
Płatki owsiane 40 g 4 łyżki
Mleko spożywcze, 2% tłuszczu 110ml 1/2 szklanki
Otręby owsiane 10 g  łyżka
Morele, suszone 40 g 4 sztuki
Sposób przygotowania: Mleko zagotować razem z płatkami owsianymi i otrębami. Przestudzić. Dodać pokrojone morele.

II śniadanie np. godz, 11:00
Kanapka z wędliną, owoc
Chleb orkiszowy/graham/żytni razowy 60 g 2 kromki
Masło ekstra 5 g łyżeczka
Sałata 10g 2 liście
Szynka z piersi kurczaka 30 g 2 plastry
Pomidor 60 g mała sztuka
Jabłko 150 g mała sztuka
Sposób przygotowania: Pieczywo posmarować masłem. Na pieczywie położyć sałatę, plastry pomidora i wędlinę.

Obiad np godz. 14:00
Makaron w sosie pomidorowym z ciecierzycą
Makaron pełnoziarnisty, spaghetti 80 g
Pomidory z puszki 120 g 1/2 szklanki
Papryka czerwona 40 g 1/4 sztuki
Ciecierzyca, konserwa 80 g 1/2 szklanki
Cebula 30 g 2 plastry
Czosnek 5 g ząbek
Kminek rzymski mielony (kumin) szczypta
Kolendra, nasiona mielone szczypta – opcjonalnie
Papryka słodka, mielona szczypta – opcjonalnie
Pietruszka, liście 5g łyżeczka
Sól szczypta
Pieprz czarny szczypta
Oliwa z oliwek 5 g łyżeczka
Sposób przygotowania: Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju, dodać kumin i kolendrę oraz pokrojoną w paski paprykę. Smażyć aż papryka lekko zmięknie (w razie potrzeby podlać kilkoma łyżkami wody). Dodać pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, pieprz i sól. Dusić kilka minut. Dodać odsączoną i opłukaną ciecierzycę, wymieszać, podgrzać. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Podawać z sosem, posypać posiekaną pietruszką.

Podwieczorek np. godz 17:00
Sałatka warzywna z pestkami i sosem jogurtowym
Pomidor 60 g mała sztuka
Rzodkiewka 45 g 3 sztuki
Papryka czerwona 60 g 1/2 sztuki
Olej lniany/rzepakowy/oliwa z oliwek 10 g 2 łyżeczki
Dynia, pestki 30 g 3 łyżeczki
Jogurt naturalny, 2% tłuszczu 60g 3 łyżki
Czosnek 5 g ząbek
Sposób przygotowania: Pomidora pokroić na cząstki, rzodkiewki i ogórka w plasterki. Wszystkie składniki włożyć do salaterki,
polać sosem z jogurtu, przeciśniętego przez praskę czosnku i przypraw, posypać pestkami.

Kolacja np godz. 19:00
Jajka gotowane, pieczywo
Chleb orkiszowy/graham/żytni razowy 30 g kromka
Jaja kurze całe 110 g 2 sztuki
Sałata 5 g liść
Pomidor 60 g mała sztuka
Masło ekstra 5 g łyżeczka
Sposób przygotowania: Jajko ugotować na miękko lub twardo. Na posmarowane masłem pieczywo położyć sałatę i plastry
pomidora.

To naprawdę tyle 🙂 Najważniejszą wskazówką jaką daję przekazując jadłospis jest to, że na początek można wybierać z niego najprostsze propozycje, po to żeby w ogóle dojść do wprawy. Po opanowaniu pór posiłków i organizacji pracy przy przygotowywaniu posiłków będzie czas na większe urozmaicenia.

W najbliższych dniach pokażę inne, równie proste propozycje posiłków odpowiednie dla diety redukcyjnej. Zapraszam do obserwowania Fanpage.

Pozdrawiam serdecznie, Adrianna Barczyńska

Jeśli jesteś zainteresowana/zainteresowany współpracą online zostaw mi wiadomość na moim fanpage na Facebooku, a podam Ci informacje na temat jej przebiegu. Link do mojej strony na Facebooku.