Owsianka – z czym się to je?
Owsianka to posiłek zawsze w modzie. Nie dość, że jest bardzo zdrowa i wielozadaniowa, to jest to posiłek sycący, smaczny, a dodatkowo przy odrobinie fantazji może pięknie wyglądać. Niestety często słyszę podczas wywiadu, że ktoś nie chce mieć w swojej diecie owsianek. I o ile chodzi o preferencje smakowe – oczywiście to szanuję. Jednak kiedy słyszę, że ktoś nie ma czasu na ich przygotowywanie to nie powstrzymuję się od komentarza. Owsianka może przecież być szybsza w wykonaniu niż zwykłe kanapki, a dodatkowo jako posiłek półpłynny jest łatwa do zjedzenia nawet jak mamy niewiele czasu. Po to między innymi powstał ten tekst- żeby pokazać jakie to szybkie i proste.
Czy „owsianka” to tylko płatki owsiane?
Płatki owsiane są najbardziej popularne, jednak w sklepach dostępnych jest wiele innych rodzajów płatków z pełnych ziaren. Dostępne są płatki jęczmienne, żytnie, orkiszowe, jaglane, ryżowe… Płatki owsiane, jak wszystkie inne produkty mogą wywoływać dolegliwości, np. zgagi lub wzdęcia. Jednak jeśli lubimy płatki, można spróbować innych, w ten sytuacji delikatniejszych np. wersji błyskawicznej lub płatków jaglanych. Przy występowaniu dolegliwości warto również prześwietlić używane do płatków dodatki.
Dodatki do owsianek mogą być bardzo różne, wszystko zależy od naszych potrzeb, preferencji lub fantazji. Najpopularniejsze dodatki to świeże, mrożone lub suszone owoce, orzechy i pestki, dżemy, miód, masło orzechowe. Wiele osób lubi również owsiankę na słono.
Jak przygotować owsiankę?
Owsiankę można przygotować na wiele sposobów, postaram się je przybliżyć i tym samym mam nadzieję zachęcić do testów.
Wersja gotowana – najbardziej klasyczna. Przygotowanie wymaga jednak naszej uwagi podczas gotowania.
- Owsianka na wodzie – ma najmniejszą grupę fanów, jednak z odpowiednimi dodatkami może być bardzo smaczna. Płatki owsiane zalewa się wodą odrobinę ponad powierzchnię płatków i zagotowuje, nadmiar wody należy odlać. Propozycja: owsianka na wodzie z krojoną gruszką, cynamonem i siekanymi orzechami nerkowca.
- Owsianka na mleku – Najpopularniejsza. Można ją ugotować na gęsto z małą ilością mleka, lub jak zupę mleczną. Mleko może być krowie, kozie, roślinne – w zależności od indywidualnych potrzeb. Propozycja: owsianka na mleku z bananem, mrożonymi wiśniami i kokosem.
- Owsianka z jogurtem – płatki gotuje się na wodze lub zalewa wrzątkiem i odstawia do napęcznienia. Następnie należy je wymieszać z jogurtem i dodatkami. Propozycja: Owsianka gotowana na wodzie, wymieszana z jogurtem, rodzynkami i siemieniem lnianym.
Wersja zalewana – wygodna i mało wymagająca.
- Owsianka zaparzona – płatki owsiane zalewa się wrzątkiem kilka milimetrów ponad poziom płatków i odstawia na kilka minut do napęcznienia. Po zaparzeniu można ją wymieszać z jogurtem lub po prostu z dodatkami. Propozycja: płatki zaparzone wrzątkiem wymieszane z tartym jabłkiem i siemieniem lnianym.
- Owsianka nocna – płatki owsiane zalewa się zimnym mlekiem lub wodą kilka milimetrów ponad poziom płatków i zostawia na noc na kuchennym blacie. Najlepiej wymieszać ją od razu z dodatkami. Propozycja: płatki zalewane na noc mlekiem, wymieszane z przyprawami- kurkumą, cynamonem oraz z miodem i wiórkami kokosowymi. Owsiankę można zjeść na ciepło lub zimno.
Wersja pieczona – weekendowa.
- Owsianka pieczona – płatki należy przygotować wcześniej na wodzie lub mleku, owsianka nie powinna wchłonąć całego płynu. Do owsianki należy dodać inne składniki, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Owsiankę zapieka się około 20 minut w 160 stopniach. Propozycja: Owsianka ugotowana na mleku, zapieczona z dodatkiem banana i siekanych orzechów włoskich, podana z malinami lub musem malinowym.
Wersja w słoiku – na wynos.
- Słoikowa owsianka – na dno słoika wsypuje się płatki, zalewa mlekiem lub wodą kilka milimetrów ponad poziom płatków, na wierzch układa się dodatki. Propozycja: płatki owsiane zalane mlekiem, przykryte pokrojonym melonem, posypane pestkami dyni i siemieniem lnianym.
Zachęcam do testowania!