Piernikowe ciasto marchewkowe bez mąki

Składniki:

  • Płatki owsiane 350g
  • Stewia 30g 2 kopiate łyżk
  • Marchew 400g 4 sztuki
  • Jabłko 220g 1 duża sztuka
  • Migdały, płatki 20g 2 łyżki
  • Orzechy włoskie bez skorupki 50g garść
  • Olej rzepakowy uniwersalny 100g 1/2 szklanki
  • Maślanka 110g 1/2 szklanki Jajo L 120g 2 sztuki
  • Przyprawa do piernika 10g 1 pełna łyżka
  • Soda oczyszczona 5g kopiata łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Jabłko i marchew obrać i zetrzeć na tarce. Dodać migdały i orzechy oraz przyprawę, wymieszać. Płatki owsiane zmielić w młynku (można kupić zmielone w formie mąki), wymieszać ze stewią i sodą. Olej wymieszać z maślanką i jajami, następnie dodać do suchych składników i wymieszać dokładnie z marchewką i jabłkiem. Piec w 170 stopniach przez około 45 minut.

Całość to około 3000kcal, więc zakładając, że podzielimy je na niemałych 15 kawałków, każdy będzie miał około 200kcal.