Pieczone ziemniaki faszerowane z sosem chrzanowym

Ziemniaki faszerowane szpinakiem i tofu podane z sosem chrzanowym

Tak się u mnie złożyło, że w niedzielę zawsze staram się zrobić jakiś ciekawszy obiad i zazwyczaj wymaga on troszeczkę więcej pracy. W tym jednak wypadku pracy nie jest dużo, choć potrzeba trochę więcej czasu, ale zdecydowana większość z nas ma go teraz dużo 😉 Dlatego zachęcam do wypróbowania faszerowanych ziemniaków. Moja propozycja jest ze szpinakiem i tofu, ale już nie mogę się doczekać żeby przygotować ziemniaki z innymi dodatkami, na przykład z serem feta!

Składniki:
Ziemniaki 300 g 3 średnie sztuki
Szpinak, mrożony 100 g
Masło ekstra 5 g łyżeczka
Czosnek 5 g ząbek
Zioła mieszanka 1/2 łyżeczki
Tofu wędzone 40 g 2 plastry
Jogurt naturalny, 2% tłuszczu 75 g 1/2 kubka
Chrzan 5 g łyżeczka
Majonez 10 g łyżeczka

Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować w całości. Po ugotowaniu przestudzić, przekroić na pół i delikatnie wydrążyć środek łyżeczką i przełożyć go do miski. Szpinak rozmrozić i zagotować z masłem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odparować nadmiar wody. Szpinak wymieszać z ziemniakami w misce, doprawić solą i pieprzem. Wydrążone ziemniaki wypełnić farszem,, a na farszu ułożyć i lekko docisnąć tofu. Zapiekać w 200 stopniach około 15 minut. Jogurt wymieszać z chrzanem i majonezem. Ziemniaki podawać z dressinegiem. Ta porcja to około 435kcal- czyli bardzo niskokaloryczny obiad 🙂

Pozdrawiam serdecznie, Adrianna Barczyńska