Często na wizytach pytacie o możliwość wpisania placków ziemniaczanych do jadłospisu. Niestety te tradycyjne, smażone na tłuszczu ciężko zmieścić w kaloryczności. Dlatego dzisiaj proponuję placki z piekarnika, ale z gotowanych ziemniaków! Zachęcam do ich wypróbowania bo są pyszne i sycące! Dawno temu dodałam na blogu pieczone placki z surowych tartych ziemniaków. Przepis znajdziecie TUTAJ.
A tutaj podaję Wam dzisiejszy przepis:
Składniki:
- ziemniaki 400g 4 średnie sztuki
- jajko 1 szt
- ser twarogowy półtłusty 30g
- natka pietruszki 1 łyżka
- brokuły 150g
- jogurt naturalny 2% 100g
- czosnek 1 ząbek
- pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać. Następnie ugnieść i wymieszać z serem i jajkiem, przyprawić solą, pieprzem, natką pietruszki. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Z masy formować kotlety i ułożyć na papierze do pieczenia. Placki piec około 15 minut aż się zrumienią. Sos: brokuły ugotować na chrupko. Po ugotowaniu posiekać i wymieszać z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sos przyprawić do smaku. Placki ziemniaczane podawać polane sosem.
Dajcie znać czy podoba się Wam przepis oraz czy smakowało 😉
Trzymajcie się zdrowo! Adrianna Barczyńska