Pieczone kotlety z kaszy i fasoli

Kolety z kaszy i fasoli to świetna alternatywa dla mięsnego obiadu. Ponieważ potrzebują sosu to podałam je z serkiem wiejskim i okazało się, że to świetne połączenie! Zapraszam po przepis:

Pieczone kotlety z fasoli i kaszy gryczanej z serkiem

Skład:

Kasza gryczana 50 g 1/2 woreczka
Fasola czerwona, konserwowa 170 g szklanka
Pieprz czarny szczypta
Sól szczypta
Serek wiejski 100 g 1/2 kubka
Pietruszka, liście 10 g 2 łyżeczki
Cebula 30 g plaster 2 plastry
Olej rzepakowy 10 g 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, fasolę odsączyć i opłukać. Cebulę z fasolą i przyprawami zblendować, następnie wymieszać z kaszą formować kotlety. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kotlety piec około 15 minut na blaszce lub papierze do pieczenia. Serek wymieszać z posiekaną pietruszką i ulubionymi przyprawami, podawać jako dip do kotletów. Kotlety można podawać ze świeżymi warzywami: pomidorami, sałatą, ogórkami czy rzodkiewką.

Taki posiłek to około 470kcal, sprawdzi się dobrze jako obiad na diecie redukcyjnej dla kobiet, Panowie powinni nieco zwiększyć porcję.

Pozdrawiam serdecznie!

Udostępnij:
Tagi: