Składniki:
- Ziemniaki 100 g średnia sztuka
- Burak 100 g sztuka
- Pietruszka, korzeń 80 g średnia sztuka
- Ziemniaki, słodkie (batat) 100 g 1/2 sztuki
- Przyprawy Pieprz ziołowy 2 g szczypta
- Rozmaryn 3 g łyżeczka
- Oliwa z oliwek 10 g łyżka
Sposób przygotowania:
Warzywa umyć, obrać, pokroić na kształt grubych frytek. Oliwę wymieszać z przyprawami. Frytki przełożyć do miski, polać oliwą z przyprawami i dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę i piec w piekarniku w 180°C (najlepiej z termoobiegiem), aż się zrumienią (około 20-30 minut).
Taka porcja frytek to około 260kcal. Nadają się więc jako dodatek do obiadu lub na kolację, podane np. z dipem jogurtowym.