Pieczone frytki z warzyw

Składniki:

  • Ziemniaki 100 g średnia sztuka
  • Burak 100 g sztuka
  • Pietruszka, korzeń 80 g średnia sztuka
  • Ziemniaki, słodkie (batat) 100 g 1/2 sztuki
  • Przyprawy Pieprz ziołowy 2 g szczypta
  • Rozmaryn 3 g łyżeczka
  • Oliwa z oliwek 10 g łyżka

 

Sposób przygotowania:

Warzywa umyć, obrać, pokroić na kształt grubych frytek. Oliwę wymieszać z przyprawami. Frytki przełożyć do miski, polać oliwą z przyprawami i dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę i piec w piekarniku w 180°C (najlepiej z termoobiegiem), aż się zrumienią (około 20-30 minut).

Taka porcja frytek to około 260kcal. Nadają się więc jako dodatek do obiadu lub na kolację, podane np. z dipem jogurtowym.

frytki z warzyw frytki warzywne

 

Udostępnij:
Tagi: