Pieczone frytki z warzyw

Składniki:

Ziemniaki 100 g średnia sztuka

Burak 100 g sztuka

Pietruszka, korzeń 80 g średnia sztuka

Ziemniaki, słodkie (batat) 100 g 1/2 sztuki

Przyprawy Pieprz ziołowy 2 g szczypta

Rozmaryn 3 g łyżeczka

Oliwa z oliwek 10 g łyżka

 

Sposób przygotowania: Warzywa umyć, obrać, pokroić na kształt grubych frytek. Oliwę wymieszać z przyprawami. Frytki przełożyć do miski, polać oliwą z przyprawami i dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę i piec w piekarniku w 180°C (najlepiej z termoobiegiem), aż się zrumienią (około 20-30 minut).

Taka porcja frytek to około 260kcal. Nadają się więc jako dodatek do obiadu lub na kolację, podane np. z dipem jogurtowym.