Dietetyczne naleśniki z mąki pełnoziarnistej z borówkami
Tą propozycję można wykorzystać zarówno jako śniadanie, jak i obiad. Jeśli chcesz wykonać naleśniki tylko z mąki żytniej razowej, należy odstawić ciasto na chwilę przed przygotowaniem i prawdopodobnie będzie potrzeba trochę więcej wody lub mleka.
Składniki:
- Mąka żytnia, typ 2000 – 150 g 2/3 szklanki
- Mąka pszenna, typ 550 – 50 g 1/3 szklanki
- Jaja kurze całe 110 g 2 sztuki
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu 120g 1/2 szklanki
- Woda 120 g 1/2 szklanki
- Ser, Ricotta półtusty 250 g opakowanie
- Borówki 300 g 2 szklanki
- Ksylitol 14 g 2 łyżeczki
- Olej rzepakowy uniwersalny 5 g łyżeczka
Sposób przygotowania:
Do blendera dodać mąki, mleko, wodę, jajka i zmiksować (w razie potrzeby dodać więcej wody). Patelnię beztłuszczową posmarować olejem i rozgrzać. Ciasto nalewać na patelnię bezpośrednio z blendera lub chochelką. Serek zmiksować z połową borówek o ksylitolem. Naleśniki podawać z serkiem posypane borówkami. Z powyższej proporcji powstanie 6 naleśników. Zakładając, że porcja będzie się składała z 2 naleśników i 1/3 porcji serka z borówkami to taki posiłek będzie miał około 450kcal.
Dietetyk mgr Adrianna Barczyńska – Mysłowice i Będzin
Po więcej przepisów i aktualności zapraszam na mojego Facebooka.
Jeśli jesteś zainteresowany wizytą to zapraszam do zapoznania się z ofertą.