Pełnoziarniste naleśniki z borówkami

Dietetyczne naleśniki z mąki pełnoziarnistej z borówkami

Tą propozycję można wykorzystać zarówno jako śniadanie, jak i obiad. Jeśli chcesz wykonać naleśniki tylko z mąki żytniej razowej, należy odstawić ciasto na chwilę przed przygotowaniem i prawdopodobnie będzie potrzeba trochę więcej wody lub mleka.

Składniki:

  • Mąka żytnia, typ 2000 – 150 g 2/3 szklanki
  • Mąka pszenna, typ 550 – 50 g 1/3 szklanki
  • Jaja kurze całe 110 g 2 sztuki
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu 120g 1/2 szklanki
  • Woda 120 g 1/2 szklanki
  • Ser, Ricotta półtusty 250 g opakowanie
  • Borówki 300 g 2 szklanki
  • Ksylitol 14 g 2 łyżeczki
  • Olej rzepakowy uniwersalny 5 g łyżeczka


Sposób przygotowania:

Do blendera dodać mąki, mleko, wodę, jajka i zmiksować (w razie potrzeby dodać więcej wody). Patelnię beztłuszczową posmarować olejem i rozgrzać. Ciasto nalewać na patelnię bezpośrednio z blendera lub chochelką. Serek zmiksować z połową borówek o ksylitolem. Naleśniki podawać z serkiem posypane borówkami. Z powyższej proporcji powstanie 6 naleśników. Zakładając, że porcja będzie się składała z 2 naleśników i 1/3 porcji serka z borówkami to taki posiłek będzie miał około 450kcal.

Dietetyk mgr Adrianna Barczyńska – Mysłowice i Będzin

Po więcej przepisów i aktualności zapraszam na mojego Facebooka.

Jeśli jesteś zainteresowany wizytą to zapraszam do zapoznania się z ofertą.