Dietetyczna pizza z patelni
Dziś chciałam się podzielić przepisem na pizzę, która nie dość, że jest bardzo szybka w wykonaniu, to z powodzeniem może znaleźć się w diecie redukcyjnej. Poprzednio proponowałam wersję pizzy niskokalorycznej na spodzie z kalafiora, jednak wymagała ona trochę więcej czasu na przygotowanie.
Ciasto wykonałam z trzech różnych mąk, z małym udziałem mąki pszennej. Jednak z powodzeniem można użyć tylko pełnoziarnistej mąki orkiszowej lub żytniej pełnoziarnistej. Dodatki zależą od upodobań, jednak jeśli chcesz by pizza zachowała w miarę niską kaloryczność polecam oprzeć się głównie na dodatkach warzywnych.
Pizzę można wypróbować w dowolnym czasie, bo ciasto jest gotowe w kilka chwil! Zapraszam do wypróbowania!
Składniki na jedną pizzę:
- Mąka pełnoziarnista z orkiszu 30 g
- Mąka żytnia, typ 2000 30 g
- Mąka pszenna, typ 550 30 g
- Oliwa z oliwek 10 g łyżka
- Proszek do pieczenia szczypta
- Sól biała szczypta
- Passata pomidorowa 30g 3 łyżki
- Oregano, suszone szczypta
- Bazylia, suszona szczypta
- Ser, Mozzarella 50 g
- Oliwki zielone marynowane, konserwowe 20 g łyżka
- Sałata rukola garść
- Woda 50ml
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać mąki, wodę, oliwę, proszek do pieczenia, sól i wyrobić rękami gładkie ciasto (jeśli będzie się kleiło można delikatnie podsypać mąką). Ciasto uformować w kulę i cienko rozwałkować podsypując blat mąką (tak by pasowało do powierzchni patelni). W międzyczasie przygotować sos zagotowując passatę z oregano i bazylią (można również dodać czosnek przeciśnięty przez praskę). Oliwki i ser pokroić na plastry. Patelnię rozgrzać i położyć na niej placek. Gdy zrumieni się od spodu- obrócić, wierzch posmarować sosem, ułożyć składniki i przykryć pokrywką. Zdjąć z patelni gdy spód będzie lekko rumiany, a ser zacznie się topić. Na pizzy może pojawić się trochę wody- należy po zdjęciu z patelni pozwolić jej odparować. Posypać z wierchu rukolą.
Całość ma około 530kcal, zatem może zastąpić obiad.
Poniżej wersja z brokułem i serem gorgonzola. Brokuł należy krótko obgotować w wodzie lub na parze. Ser gorgonzola jest trochę bardziej kaloryczny niż mozzarella, ale wystarczy go zdecydowanie mniej, ok. 30g pokruszone na wierzch.
Dietetyk mgr Adrianna Barczyńska
Jeśli chcesz być na bieżąco zapraszam na mój Fanpage.