Orkiszowy chlebek bananowy

Mam dziś dla Was prawdziwy hit! Sama jestem w szoku! Nigdy nie robiłam bananowych chlebków mimo, że wiem, że wszyscy je lubią 😉 Ja po prostu nie lubię bananowych posiłków. Na myśl o naleśnikach z czekoladą i bananem dosłownie mnie mdli, no nie moje smaki 😉 Jednak w weekend musiałam przygotować coś szybkiego i prostego, więc myślę zaryzykuję. I oto on – bananowy chlebek na mące orkiszowej. Jest cudowny. Koniecznie wypróbujcie! Myślę, że mąka orkiszowa jest tu bardzo ważna, lubię jej smak.

SKŁADNIKI:

Soda oczyszczona 1 łyżeczka

Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Banany 5 sztuk (około 600g)

Erytrol 4 łyżki 40g

Olej rzepakowy tłoczony na zimno 200g

Mąka orkiszowa 300g

Jaja kurze całe 4 sztuki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Cztery banany obrać i zblendować (jedną sztukę zostawiamy do dekoracji).
  2. Jajka ubić, dodać olej i erytrol (lub stewię) i banany i chwilę miksować razem.
  3. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, następnie dodać do masy bananowej i wymieszać dokładnie łyżką.
  4. Ciasto przełożyć do keksówki wypełniając ją do 3/4 wysokości na wierzch kładąc rozkrojonego banana. Piec w 180 stopniach 50-60 minut.

Cała keksówka ma około 3650kcal, zatem dzieląc ciasto na 15 kawałków każdy ma około 240kcal. Idealna propozycja na weekendowy podwieczorek lub drugie śniadanie do pracy.

Życzę smacznego 🙂

Udostępnij:
Tagi: