Zupa krem z buraków
Zrobiło się chłodno- czas zatem na coś rozgrzewającego. Bardzo długo nosiłam się z zamiarem przygotowania kremu z pieczonych buraków, i teraz zastanawiam się czemu czekałam tak długo 🙂 Krem jest bardzo prosty w przygotowaniu, do tego jest sycący i bardzo zdrowy. Jest tak smaczny, że jedliśmy go trzy dni! Zachęcam do wypróbowania, bo będziecie bardzo mile zaskoczeni.
Składniki:
Cebula 15 g plaster
Czosnek 5 g ząbek
Burak 300 g 3 sztuki
Oliwa z oliwek 10 g 2 łyżeczki
Sól szczypta
Pieprz czarny szczypta
Ser kozi miękki/ser feta półtłusty 50 g 2 plastry
Czarnuszka, nasiona 1/3 łyżeczki
Chleb żytni razowy 70 g 2 kromki
Sposób przygotowania:
Buraki ugotować w całości (nie obierać) lub upiec w piekarniku (większe sztuki pokroić na kawałki, zawinąć w folię lub włożyć do naczynia żaroodpornego, piec w 180 stopniach około 60 minut). Obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki, podlać wywarem warzywnym lub wodą do poziomu buraków. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z czosnkiem na oliwie, dodać do buraków. Przyprawić solą i pieprzem. Całość zmiksować. Podawać na gorąco z pokrojonym w kostkę serem, posypać czarnuszką. Pieczywo przygotować w tosterze. (Po zmiksowaniu można zagotować zupę z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego). Powyższa porcja z tostami to około 440kcal (bez tostów tylko 300kcal).
Dietetyk mgr Adrianna Barczyńska
Jeśli chcesz umówić się na wizytę zapraszam tutaj.
Jeśli chcesz być na bieżąco zapraszam na mój Fanpage.