Kotlety z soczewicy z sałatkami
Zapraszam do wypróbowania pysznych kotletów z czerwonej soczewicy. Kotlety można podawać na wiele sposobów, w moim wydaniu były z surówkami, ale można je podawać jako kotlet w bułce czy z ziemniakami. Posiłek z kotletami z soczewicy jest pełnowartościowy, smaczny i sycący.
Składniki na 1 porcję:
Soczewica czerwona, nasiona suche 80 g
Jaja kurze 1/2 sztuki
Marchew 45 g średnia sztuka
Pietruszka, liście łyżeczka
Pietruszka, korzeń 1/2 sztuki
Sól szczypta
Pieprz czarny szczypta
Kapusta pekińska 2 liście
Sałatka szwedzka, konserwowa 100 g
Olej rzepakowy uniwersalny 10 g łyżka
Bułka tarta 8 g łyżka
Sposób przygotowania:
Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu, w razie potrzeby odsączyć. Marchew i pietruszkę
zetrzeć, przesmażyć na patelni na połowie oleju, podlewając wodą w razie potrzeby. Składniki odstawić do wystudzenia,
następnie wymieszać z posiekaną pietruszką, bułką tartą, przyprawami i jajkiem. Formować kotlety i smażyć na patelni
posmarowanej olejem. Kotlety podawać na posiekanej kapuście w towarzystwie surówki.
Energetyczność porcji to około 470kcal, jest to zatem niskokaloryczny obiad.
Wkrótce pojawi się więcej przepisów na pełnowartościowe obiady bez użycia mięsa.
Pozdrawiam serdecznie, Adrianna Barczyńska