Kotlety z soczewicy z sałatkami

Kotlety z soczewicy z sałatkami

Zapraszam do wypróbowania pysznych kotletów z czerwonej soczewicy. Kotlety można podawać na wiele sposobów, w moim wydaniu były z surówkami, ale można je podawać jako kotlet w bułce  czy z ziemniakami. Posiłek z kotletami z soczewicy jest pełnowartościowy, smaczny i sycący.

Składniki na 1 porcję:
Soczewica czerwona, nasiona suche 80 g
Jaja kurze 1/2 sztuki
Marchew 45 g średnia sztuka
Pietruszka, liście  łyżeczka
Pietruszka, korzeń 1/2 sztuki
Sól szczypta
Pieprz czarny szczypta
Kapusta pekińska 2 liście
Sałatka szwedzka, konserwowa 100 g
Olej rzepakowy uniwersalny 10 g łyżka
Bułka tarta 8 g łyżka

Sposób przygotowania:

Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu, w razie potrzeby odsączyć. Marchew i pietruszkę
zetrzeć, przesmażyć na patelni na połowie oleju, podlewając wodą w razie potrzeby. Składniki odstawić do wystudzenia,
następnie wymieszać z posiekaną pietruszką, bułką tartą, przyprawami i jajkiem. Formować kotlety i smażyć na patelni
posmarowanej olejem. Kotlety podawać na posiekanej kapuście w towarzystwie surówki.

Energetyczność porcji to około 470kcal, jest to zatem niskokaloryczny obiad.

Wkrótce pojawi się więcej przepisów na pełnowartościowe obiady bez użycia mięsa.

kotlety z soczewicy

Pozdrawiam serdecznie, Adrianna Barczyńska