Składniki:
- Soczewica czerwona nasiona 60g 1/3 szklanki
- Marchew 30g 1/2 sztuki
- Pietruszka, korzeń 20g kawałek
- Olej rzepakowy uniwersalny 5g 1 łyżeczka
- Cebula 15g plaster
- Czosnek 2g 1/2 ząbka
- Mąka żytnia, pełnoziarnista 10g łyżeczka
- Koperek 3g 1/2 łyżeczki
- Olej rzepakowy uniwersalny 10g 2 łyżeczki
- Bułka pita 65g 1 sztuka
- Mieszanka sałat 20g garść
- Pomidor 130g 1 średnia sztuka
Sposób przygotowania:
Soczewicę wypłukać, zalać 1/2 szklanki wody i gotować, aż będzie miękka (około 7 minut). Pod koniec gotowania dodać odrobinę soli. Nadmiar wody odlać. Cebulę, czosnek i marchewkę obrać. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek. Smażyć na małym ogniu. W tym czasie marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce, dodać do cebuli i czosnku. Smażyć aż warzywa zmiękną. Warzywa połączyć z soczewicą, przyprawić, następnie rozdrobnić blenderem. Formować niewielkie kotleciki i smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Z tej porcji powinny powstać 3 kotleciki. Bułkę przeciąć na pół i włożyć do środka sałatę i plasterki pomidora oraz kotlety. Resztę sałaty i pomidora ułożyć na talerzu. Smacznego!