fbpx

Kasza z sosem grzybowym

Kasza z sosem grzybowym

 

Ostatnio podczas wizyty zostałam obdarowana pięknymi prawdziwkami i od razu pomyślałam o sosie grzybowym. Sos grzybowy idealnie komponuje się z kaszą gryczaną, ale wiem, że część osób ma z nią problem- możecie więc podawać go z makaronem lub inną kaszą. Zachęcam do przygotowania takiego dania, bo jest niskokaloryczne, bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne, ma niski indeks glikemiczny, a przede wszystkim jest proste i pyszne!

 

Składniki:

  • Oliwa z oliwek 5 g łyżeczka,
  • Cebula 30 g 2 plastry,
  • Grzyby 150 g,
  • Pietruszka, liście 2 łyżeczki,
  • Jogurt naturalny, 2% tłuszczu 20 g  1 łyżka (u mnie grecki 2%tł.),
  • Kasza gryczana 100 g woreczek,
  • Skrobia ziemniaczana 6 g łyżeczka,
  • Sól biała szczypta,
  • Pieprz czarny szczypta.

 

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno pokroić, grzyby pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, następnie dodać grzyby i chwilę smażyć. Grzyby z cebulą podlać kilkoma łyżkami wody i dusić do miękkości. Na koniec rozmieszać skrobię z wodą i wlać do grzybów, wymieszać, zagotować. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Kaszę podawać z sosem, łyżką jogurtu, posypać pietruszką. Danie ma około 420 kcal.

Aby pozostać na bieżąco z nowościami na stronie zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku.

 

Smacznego!

Udostępnij:
Tagi: