Kasza z sosem grzybowym
Ostatnio podczas wizyty zostałam obdarowana pięknymi prawdziwkami i od razu pomyślałam o sosie grzybowym. Sos grzybowy idealnie komponuje się z kaszą gryczaną, ale wiem, że część osób ma z nią problem- możecie więc podawać go z makaronem lub inną kaszą. Zachęcam do przygotowania takiego dania, bo jest niskokaloryczne, bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne, ma niski indeks glikemiczny, a przede wszystkim jest proste i pyszne!
Składniki:
- Oliwa z oliwek 5 g łyżeczka,
- Cebula 30 g 2 plastry,
- Grzyby 150 g,
- Pietruszka, liście 2 łyżeczki,
- Jogurt naturalny, 2% tłuszczu 20 g 1 łyżka (u mnie grecki 2%tł.),
- Kasza gryczana 100 g woreczek,
- Skrobia ziemniaczana 6 g łyżeczka,
- Sól biała szczypta,
- Pieprz czarny szczypta.
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno pokroić, grzyby pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, następnie dodać grzyby i chwilę smażyć. Grzyby z cebulą podlać kilkoma łyżkami wody i dusić do miękkości. Na koniec rozmieszać skrobię z wodą i wlać do grzybów, wymieszać, zagotować. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Kaszę podawać z sosem, łyżką jogurtu, posypać pietruszką. Danie ma około 420 kcal.
Aby pozostać na bieżąco z nowościami na stronie zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku.