Składniki:
- Wiórki kokosowe 200g opakowanie
- Mleko kokosowe odtłuszczone/light 400g puszka
- Kasza jaglana 150g 3/4 szklank
- Ksylitol/erytrol 30g 3 łyżki
- Migdały płatki 60g 5 łyżek
- Mleko 2% tłuszczu/mleko roślinne 110g 1/2 szklanki
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni lub przelać wrzątkiem na drobnym sitku. Następnie ugotować w mleku kokosowym (około 20 minut). Wiórki kokosowe (150g), płatki migdałów, kaszę i słodzik przełożyć do malaksera/blendera i zmiksować na gładką masę podlewając mlekiem. Masa będzie gęsta i lepka. Z masy formować kulki i obtaczać w pozostałej ilości kokosa. Z przepisu powstanie około 50 kuleczek. 1 kuleczka to około 50kcal.