Gofry pełnoziarniste z mąki orkiszowej

Mam dla Was dzisiaj coś szczególnego, bo wiem, że najbardziej interesują Was słodkie posiłki- są to gofry pełnoziarniste! Długo opierałam się przed zakupem gofrownicy z obawy przed zbyt częstym użytkowaniem 😉 jednak w końcu się skusiłam i jestem bardzo zadowolona!

Jakiś czas temu polubiłam się z pełnoziarnistą mąką orkiszową, jest bardzo smaczna i wszystko mi się z niej udaje. Dlatego postanowiłam zrobić z niej pierwsze gofry i oczywiście był to najlepszy wybór. Aby dodatkowo obniżyć indeks glikemiczny (co to takiego możecie sprawdzić na stronie diety z niskim indeksem glikemicznym) dodałam więcej jaj niż normalnie dodaje się na porcję ciasta naleśnikowego. Gofry można podawać z owocami lub musem owocowym, z serkiem homogenizowanym lub z jogurtem, wszystko zależy od Waszej inwencji.

PRZEPIS NA GOFRY PEŁNOZIARNISTE:

  • Mąka pełnoziarnista z orkiszu 40 g,
  • Jaja kurze całe 110 g 2 sztuki,
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu 40 g 4 łyżki,
  • Proszek do pieczenia  szczypta.

Sposób przygotowania:

Mąkę, jaja, mleko i proszek do pieczenia zmiksować, odstawić na kilka minut. Rozgrzać gofrownicę i nalewać ciasto (ciasto podzielić na dwie porcje). Gofry będą gotowe po kilku minutach, należy uważać by nie zrumieniły się zbyt mocno. Zawartość kalorii to około 290kcal. Reszta zależy od użytych dodatków, najkorzystniej wypadną ze świeżymi owocami.

Smacznego!

Pozdrawiam Was serdecznie! Adrianna Barczyńska

 

Udostępnij:
Tagi: