Serniczki na zimno z mango i owocami leśnymi
Serniczek na zimno to dla mnie deser idealny, szczególnie kiedy jest z moimi ulubionymi owocami i to w wersji niskokalorycznej co oznacza, że… Można zjeść go dużo 😀
W zależności od sezonu serniczki można przygotować z różnymi owocami. Jest lato, a mi udało się donieść do domu cały koszyczek malin więc wykorzystałam je do górnej warstwy. Maliny i borówki to bogactwo antyoksydantów więc polecam wykorzystać sezon jak się da 🙂 Warstwa podstawowa jest z bardzo dojrzałym i słodkim mango dzięki czemu nie dodawałam w ogóle cukru.
Serniczki przygotowałam na chudym twarogu i jogurcie greckim, więc są bardzo dobrym źródłem białka i są sycące.
Dzięki temu, że deser jest niskotłuszczowy, lekkostrawny i nie ma dodanych cukrów może być wykorzystany w przypadku większości jednostek chorobowych.
Serniczki są błyskawiczne w przygotowaniu dlatego serdecznie polecam wypróbowanie tego przepisu 🙂
Składniki:
- Mango dojrzałe 280 g sztuka
- Maliny 150 g szklanka
- Borówki 150 g szklanka
- Ser twarogowy chudy 200 g kostka
- Jogurt naturalny grecki light 3,5% tł. 150 g porcja
- Żelatyna 24 g – 6 łyżeczek
Sposób przygotowania:
Mango obrać, usunąć pestkę, przełożyć do miski. 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie. Zmiksować razem mango, twaróg, jogurt i żelatynę. Gotowy serek przełożyć do kokilek/miseczek. Drugą część żelatyny rozpuścić w 100ml gorącej wody i zmiksować z malinami i borówkami. Owocami polać serniczki. Odstawić do lodówki do stężenia. Z porcji wychodzi 6 serniczków, całość ma ok. 675kcal, więc jeden ma ok. 112kcal <3 Serniczki można przygotować oczywiście w większych naczyniach.
Dietetyk mgr Adrianna Barczyńska
Jeśli chcesz umówić się na wizytę zapraszam tutaj.
Jeśli chcesz być na bieżąco zapraszam na mój Fanpage.