Składniki:
- Marchew 45 g średnia sztuka
- Imbir korzeń 10 g kawałek
- Czosnek 5 g ząbek
- Olej sezamowy 5 g łyżeczka
- Miso- pasta 15 g łyżeczka
- Sos sojowy 10 g łyżeczka
- Glony, wakame 5 g łyżka
- Makaron chiński, sojowy 70 g
- Jaja kurze całe 55 g sztuka
- Szczypiorek 2 g szczypta
- Grzyby shiitake 40 g 2 sztuki
- Tofu 40 g plaster
Sposób przygotowania:
Grzyby namoczyć nawet dzień wcześniej, ugotować je w wodzie. Glony wakame namoczyć w wodzie. Marchew umyć, obrać i pokroić w talarki. Czosnek przecisnąć przez praskę/posiekać. Imbir zetrzeć na tarce. Olej rozgrzać w garnku, dodać czosnek i imbir i smażyć kilka sekund. Następnie zalać wodą (około szklanki na porcję) i gotować kilka minut. Przed dodaniem warzyw wywar można przecedzić (ale nie jest to konieczne). Dodać warzywa, sos sojowy, pieprz i gotować do ich miękkości. Zdjąć z ognia, przestudzić kilka minut i dodać pastę miso. Jajko ugotować na półmiękko- włożyć do gotującej wody i odliczyć 5 minut. Podawać z makaronem, gotowanymi grzybami, jajkiem, glonami wakame i pokrojonym w kostkę tofu. Posypać szczypiorkiem. Zupę można doprawić bulionem dashi. Ta porcja zupy ramen to około 480kcal.