Domowy paprykarz z makreli na pieczywie
Składniki:
-
Makrela, wędzona 50 g
- Marchew 25 g ½ średniej sztuki
-
Cebula 15 g plaster
-
Oliwa z oliwek 5 g łyżeczka
-
Przecier pomidorowy 10 g łyżeczka
-
Ryż brązowy 30 g 2 łyżki
-
Chleb żytni pełnoziarnisty 60 g 2 kromki
-
Pieprz czarny – szczypta
-
Papryka ostra, mielona – szczypta
-
Papryka słodka, mielona – szczypta
Sposób przygotowania:
Marchewkę zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć do miękkości na łyżeczce oliwy. Dodać obraną rybę i przecier. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem, papryką słodką i ostrą. Połączyć z wcześniej ugotowanym według przepisu na opakowaniu ryżem. Pieczywo posmarować gotowym paprykarzem. Porcja to około 375kcal