Domowy dietetyczny ketchup z cukinii lub dyni

Mam pewną słabość do ketchupu, jednak najbardziej smakują mi te, które mają najwięcej cukru w składzie… Ciekawe czemu 😉 Jakiś czas temu dostałam domowy ketchup z cukinii, później z dyni i oba były pyszne, dlatego postanowiłam zrobić również swój własny zdrowy ketchup.

Jest prosty w wykonaniu, chociaż trzeba mu poświęcić trochę czasu. Wieczory są coraz dłuższe, a cukinii i dyni w sklepach pod dostatkiem, i to w dobrej cenie więc zachęcam. Poniżej zamieszczam proporcje i przepis. Ponieważ ten ketchup ma niską zawartość soli i cukru nie powinien stać za długo otwarty, warto przechowywać go w małych słoiczkach. Chyba, że ktoś lubi dodawać go do wszystkiego, wtedy bez obaw. 100g ketchupu to około 40kcal, to bardzo mało w porównaniu do marketowych produktów, które mają 100-150kcal/100g.

Zachęcam zatem do zrobienia zapasów zdrowego ketchupu!

Składniki:

  • Cukinia 1000-1200g,
  • Sól biała 20 g,
  • Ocet, jabłkowy 100g,
  • Cukier 100g,
  • Papryka słodka, mielona 5 g łyżeczka,
  • Papryka ostra, mielona 5 g łyżeczka,
  • Koncentrat pomidorowy, 30% 400 g,
  • Curry 3 g łyżeczka.

Sposób przygotowania:

Cukinię obrać, przekroić na pół i usunąć ewentualne pestki, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Cukinię przełożyć do garnka i zagotować z cukrem, dodać resztę przypraw i gotować około godzinę bez przykrycia. Na koniec dodać ocet i koncentrat pomidorowy i zagotować. Zdjąć z kuchenki, wystudzić i zmiksować. Ketchup ponownie zagotować i nakładać gorący do słoików, zakręcić i postawić do góry dnem do wystygnięcia. Słoiki powinny być małe, tak by po otwarciu nie stały długo. 100g tego ketchupu to tylko 40kcal!

dietetyczny ketchup z cukinii

Życzę smacznego 🙂

                                                                                                                                   Dietetyk mgr Adrianna Barczyńska

Jeśli chcesz umówić się na wizytę zapraszam tutaj.

Jeśli chcesz być na bieżąco zapraszam na mój Fanpage.

Udostępnij:
Tagi: