Mam pewną słabość do ketchupu, jednak najbardziej smakują mi te, które mają najwięcej cukru w składzie… Ciekawe czemu 😉 Jakiś czas temu dostałam domowy ketchup z cukinii, później z dyni i oba były pyszne, dlatego postanowiłam zrobić również swój własny zdrowy ketchup.
Jest prosty w wykonaniu, chociaż trzeba mu poświęcić trochę czasu. Wieczory są coraz dłuższe, a cukinii i dyni w sklepach pod dostatkiem, i to w dobrej cenie więc zachęcam. Poniżej zamieszczam proporcje i przepis. Ponieważ ten ketchup ma niską zawartość soli i cukru nie powinien stać za długo otwarty, warto przechowywać go w małych słoiczkach. Chyba, że ktoś lubi dodawać go do wszystkiego, wtedy bez obaw. 100g ketchupu to około 40kcal, to bardzo mało w porównaniu do marketowych produktów, które mają 100-150kcal/100g.
Zachęcam zatem do zrobienia zapasów zdrowego ketchupu!
Składniki:
- Cukinia 1000-1200g,
- Sól biała 20 g,
- Ocet, jabłkowy 100g,
- Cukier 100g,
- Papryka słodka, mielona 5 g łyżeczka,
- Papryka ostra, mielona 5 g łyżeczka,
- Koncentrat pomidorowy, 30% 400 g,
- Curry 3 g łyżeczka.
Sposób przygotowania:
Cukinię obrać, przekroić na pół i usunąć ewentualne pestki, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Cukinię przełożyć do garnka i zagotować z cukrem, dodać resztę przypraw i gotować około godzinę bez przykrycia. Na koniec dodać ocet i koncentrat pomidorowy i zagotować. Zdjąć z kuchenki, wystudzić i zmiksować. Ketchup ponownie zagotować i nakładać gorący do słoików, zakręcić i postawić do góry dnem do wystygnięcia. Słoiki powinny być małe, tak by po otwarciu nie stały długo. 100g tego ketchupu to tylko 40kcal!
Życzę smacznego 🙂
Dietetyk mgr Adrianna Barczyńska
Jeśli chcesz umówić się na wizytę zapraszam tutaj.
Jeśli chcesz być na bieżąco zapraszam na mój Fanpage.