Dietetyczne przepisy świąteczne

Kiedy podczas wizyt w gabinecie padają pytania o dietę podczas Świąt to zawsze odpowiadam, że nikomu nie zabraniam spożywania tradycyjnych świątecznych potraw 😉 Jednak zawsze zwracam uwagę na umiar, zachowywanie przerw między posiłkami oraz rezygnację ze słodkich napojów i kupnych słodyczy. Święta trwają krótko i jeśli dogadzać sobie będziemy tylko w czasie ich trwania, a nie przez cały okres okołoświąteczny to nie będzie to miało większego wpływu na masę ciała. Po garść wskazówek jak nie przybrać w czasie Świąt zapraszam do TEGO tekstu. Poniżej podaję kilka odchudzonych przepisów na świąteczne dania 🙂

KARP PIECZONY W MIODZIE, ZIEMNIAKI, SURÓWKA

Ziemniaki – 140 g 2 sztuki
Pomidory koktajlowe – 100g 5 sztuk
Rukola – 20 g garść
Oliwa z oliwek – 5 g łyżeczka
Musztarda – 5 g łyżeczka
Miód pszczeli – 10 g łyżeczka
Masło klarowane – 10 g 1/2 łyżki
Mąka pszenna, typ 1850 – 5 g płaska łyżeczka
Pieprz mielony – Szczypta
Sól biała –  Szczypta
Czosnek – 5 g ząbek
Cebula – 20 g plaster
Karp, świeży – 200 g

Porcja ma ok.530kcal

Czas przygotowania: 40 minut
1. Karpia należy przygotować dzień przed pieczeniem. Porcje karpia oczyścić, posolić i obłożyć cebulą pokrojoną w pióra. Przechowywać w zamkniętym naczyniu w lodówce.
2. Przed pieczeniem zdjąć cebulę z karpia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
3. Na patelni do smażenia beztłuszczowego rozgrzać masło klarowane i obsmażyć kawałki karpia. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
4. Na wierzchu położyć posiekany czosnek i polać miodem wymieszanym z musztardą i oliwą. Piec około 15 minut.
5. Podawać z ziemniakami i surówką z rukoli i pomidorków.
6. Rukolę wyłożyć na talerz, ułożyć połówki pomidorków.

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ (PRZEPIS NA 3 PORCJE)

Kasza gryczana – 90 g
Mąka pszenna, typ 500 – 200 g
Woda – 125 g
Cebula – 100 g
Czosnek – 5 g
Olej rzepakowy – 20 g
Majeranek – 5 g
Sól biała – 5 g
Pietruszka, liście – 30 g

Porcja ma ok.430kcal

Czas przygotowania: 60 minut
1. Ugotować kaszę.
2. Podsmażyć posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek na oleju (1 łyżka). Dodać do kaszy i wymieszać. Przyprawić do smaku. Posiekać pietruszkę i dodać do farszu.
3. Wymieszać powoli gorącą wodę z mąką, stale mieszając łyżką. Dodać szczyptę soli oraz 1 łyżkę oleju. Wyrobić ciasto, rozwałkować na cienko i odcisnąć wąską szklanką kółka. Każde z nich faszerować i zlepiać w pierogi.
4. Gotować w osolonej i wrzącej wodzie 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

DIETETYCZNA SAŁATKA JARZYNOWA

Jaja kurze całe – 56 g sztuka
Jogurt naturalny – 50 g 2 łyżki
Ogórek kwaszony – 60 g sztuka
Groszek zielony – 30 g 2 łyżki
Ziemniaki – 70 g sztuka
Pietruszka, korzeń – 50 g 1/2 sztuki
Marchew – 45 g sztuka
Seler korzeniowy – 50 g plaster

Porcja ma ok.250kcal

Czas przygotowania: 40 minut
1. Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki ugotować na parze lub w wodzie.
2. Ugotować jajka na twardo.
3. Wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę.
4. Wymieszać z jogurtem i doprawić.

TATAR ZE ŚLEDZIA

Ogórki, konserwowe – 30 g 1/2 sztuki
Cebula – 15 g plaster
Chleb żytni razowy – 30 g kromka
Pieczarki marynowane, konserwowe – 30 g kilka sztuk
Sok cytrynowy – 3 g 1/2 łyżeczki
Musztarda – 5 g 1/2 łyżeczki
Pieprz mielony – Szczypta
Pietruszka, liście – 5 g łyżeczka
Śledź marynowany – 100 g Sztuka

Porcja ma ok.290kcal

Czas przygotowania: 10 minut
1. Śledzia osuszyć ręcznikiem, drobno posiekać. Dodać pokrojoną natkę pietruszki, pieprz, musztardę, sok z cytryny.
2. Cebulę, ogórka i pieczarki pokroić w drobną kosteczkę i wymieszać ze śledziem.
3. Podawać z pieczywem.

Udostępnij:
Tagi: