Dietetyczne placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Tradycyjnie smażone placki ziemniaczane niestety nie wpisują się w zdrowy jadłospis. Ilość tłuszczu potrzebna do ich usmażenia powoduje, że to bardzo wysokokaloryczne i ciężkostrawne danie. Dlatego przedstawiam moją wersję placków smażonych na patelni do beztłuszczowego smażenia. Jest ona jedynie posmarowana pędzelkiem z oliwą. Zachęcam do próbowania, ponieważ ziemniaki same w sobie bardzo kaloryczne nie są i mogą być spożywane od czasu do czasu 😉

PLACKI ZIEMNIACZANE W WERSJI LIGHT Z SOSEM GRZYBOWYM

Składniki:

Ziemniaki 300 g 3 średnie sztuki
Jaja kurze całe 55 g sztuka
Mąka żytnia, typ 720 20 g 1,5 łyżki
Oliwa z oliwek 5 g łyżeczka
Cebula 30 g 2 plastry
Grzyby 60 g garść
Pieczarki 60 g garść
Pietruszka, liście 2 łyżeczki
Jogurt naturalny, 2% tłuszczu 20 g łyżka
Sól biała szczypta
Pieprz czarny szczypta

Sposób przygotowania:

Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odsączyć. Dodać jajko, mąkę (1 łyżkę na porcję), przyprawy, wymieszać. Patelnię posmarować oliwą (pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym) Ciasto nakładać na patelnię łyżką, smażyć placki do uzyskania złotego koloru. Cebulę drobno pokroić, grzyby i pieczarki pokroić, przełożyć do garnuszka, oprószyć solą i podgrzewać mieszając. Grzyby z cebulą podlać kilkoma łyżkami wody i dusić do miękkości. Na koniec rozmieszać mąkę (1 łyżeczka) z wodą i wlać do grzybów, wymieszać, zagotować. Placki podawać z sosem i łyżką jogurtu, posypać pietruszką.

Ta porcja to około 480kcal!

dietetyczne placki ziemniaczane