Dietetyczne crumble z płatków owsianych

W niedzielne popołudnie zachęcam do wypróbowania bardzo prostego przepisu na owoce zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych. Deser można zrobić z dowolnymi owocami. Dzisiaj będą to jabłka i gruszki, ale w zależności od sezonu można wykorzystać również śliwki, truskawki czy jagody.

Składniki na jedną kokilkę ~270kcal:

Gruszka 130 g 1 sztuka
Jabłko 75 g 1/2 sztuki
Płatki owsiane 20 g 2 łyżki
Miód pszczeli 6 g 1/2 łyżeczki
Słonecznik 1 łyżeczka
Masło ekstra 3 g 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania: Owoce umyć, obrać, pokroić na mniejsze cząstki (można przyprawić cynamonem). Płatki i słonecznik wymieszać dokładnie z miękkim masłem i miodem. Owoce ułożyć w kokilce/foremce na muffinki i wyłożyć na nie płatki z dodatkami. Zapiekać w 200 stopniach przez 10-15 minut – płatki powinny upiec się na złoto.

To naprawdę tylko tyle! Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut 🙂

Udostępnij:
Tagi: