Dietetyczna pizza ze spodem z kalafiora z szynką szwarcwaldzką i rukolą

Składniki:

  • Kalafior 300g porcja
  • Jajo 50g 1 sztuka
  • Ser twarogowy półtłusty wędzony 50g 1/4 kostki
  • Zioła prowansalskie 2g szczypta
  • Przyprawa pieprz czarny1g szczypta
  • Ser mozzarella, półtłusty, tarty 50g 3 łyżki
  • Oliwki zielone marynowane 30g kilka sztuk
  • Przyprawa papryka 1g szczypta
  • Szynka szwarcwaldzka 30g 2 plastry
  • Rukola 10g garść
  • Pomidory z kartonika krojone 50g 2 łyżki
  • Bazylia świeża 5g kilka listków
  • Czosnek 3g 1/2 ząbka

Sposób przygotowania: 

Kalafior podzielony na różyczki ugotować w wodzie, następnie wystudzić i odcisnąć z wody na sitku lub przez gazę. Do kalafiora dodać jajko i twaróg oraz zioła, ugnieść na prawie gładką masę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i uformować z masy okrąg o grubości około 1 cm. Piec około 20 minut z termoobiegiem. Pomidory zblendować z bazylią i czosnkiem. Szynkę pokroić na kawałki, oliwki w plasterki. Po upieczeniu spodu posmarować go sosem i wyłożyć na niego składniki, posypać serem i zapiekać kolejne 10 minut. Na gotową pizzę wyłożyć rukolę. Kaloryczność to około 500kcal.