Dieta w refluksie

Dieta w refluksie

Webinar w tym temacie spotkał się z dużym zainteresowaniem z czego bardzo się cieszę, jednak ngranie trwa prawie 50 minut i wiem, że nie każdy ma czas aby je w całości obejrzeć. Dla chętnych podaję link do nagrania → LINK Warto, bo webinar jest dosyć szczegółowy 🙂
Natomiast dla potrzebujących wiedzy w pigułce postanowiłam zrobić skrót najważniejszych informacji i stworzyć z nich tekst <3

Refluks (GERD) – co to jest?

Najprościej mówiąc – to zarzucanie treści żołądkowej do przełyku.
Można go podzielić na refluks fizjologiczny – kiedy epizody występują rzadko, najczęściej po błędach żywieniowych (zbyt obfite i tłuste posiłki, wino) i nie występują dalsze dolegliwości. Natomiast refluks patologiczny kiedy epizody są często, błona śluzowa jest długo narażona na działanie kwaśnej treści, występuje podrażnienie i uszkodzenie, a nawet zapalenie przełyku.

Objawy

Pojawiają się od 30 minut do 2 godzin po posiłku:

  • kwaśne odbijania
  • uczucie zgagi
  • zarzucanie treści
  • ból i pieczenie w nadbrzuszu
  • bolesne połykanie
  • ból za mostkiem
  • nudności i wymioty
  • ból między łopatkami
  • chrypka
  • ból gardła
  • napady kaszlu

Przyczyny

  • Nieprawidłowe działanie dolnego zwieracza przełyku (przegroda między przełykiem, a żołądkiem).
  • Niewydolność dolnego zwieracza przełyku- zmniejszone jego ciśnienie.
  • Przepuklina rozworu przełykowego – wada anatomiczna.
  • Zarzucanie żółci do żołądka.

Na napięcie dolnego zwieracza przełyku wpływają głównie:
niektóre leki, otyłość, ciąża, zaparcia i nadmiar gazów w przewodzie pokarmowym, siedzący tryb życia, stres, kawa, alkohol, palenie tytoniu.

Powikłania refluksu

  • zwężenie przełyku
  • krwawienia, krwiste wymioty, ciemny stolec
  • dysfagia
  • przełyk Barreta – zmiany przednowotworowe
  • niedokrwistość
  • ból przypominający zawał serca
  • zapalenie oskrzeli, płuc

Leczenie

I FAZA – zachowawcze- modyfikacja stylu życia i dieta eliminująca objawy
II FAZA – leczenie farmakologiczne i zachowawcze j.w. lub leczenie chirurgiczne

Zalecenia w refluksie – leczenie zachowawcze

  • unikanie potraw i napojów nasilających dolegliwości
  • normalizacja masy ciała
  • unikanie schylania po posiłku
  • spanie na podwyższeniu, a ost. posiłek 3-4h przed snem
  • rezygnacja z palenia tytoniu
  • unikanie stresu

DIETA ŁATWO STRAWNA Z OGRANICZENIEM SUBSTANCJI POBUDZAJĄCYCH WYDZIELANIE SOKU ŻOŁĄDKOWEGO

  • 5-6 posiłków o stałych porach
  • picie wody w pokojowej temperaturze
  • picie małych porcji mleka dla złagodzenia objawów
  • umiarkowana temperatura posiłków
  • ograniczenie żucia – posiłki rozdrobnione, ugotowane
  • stosowanie wody z solami wapnia
  • przy utrudnionym przełykaniu posiłki rozdrobnione, papkowate
  • ostatni posiłek 3-4h przed snem

DIETA POWINNA BYĆ INDYWIDUALNIE DOPASOWANA – występuje duże zróżnicowanie jeśli chodzi o dolegliwości po produktach. U niektórych osób występują dolegliwości nawet po wskazanych produktach, inni mogą bez problemu spożywać pokarmy teoretycznie nie wskazane.

Podstawowe zalecenia:

  • zwiększenie ilości pełnowartościowego białka- ze źródeł zwierzęcych
  • używanie łatwostrawnych tłuszczy – hamują wydzielanie ALE osłabiaję motorykę żołądka
  • stosowanie słabych roztworów cukru
  • ograniczenie błonnika z pełnoziarnistych produktów i surowych warzyw i owoców
  • wykluczenie pokarmów trudno strawnych (smażone, tłuste), wzdymających (kapusty, cebula, czosnek), ostrych

Wykluczamy:

  • cytrusy
  • przetwory pomidorowe
  • kwaśne marynowane produkty
  • ostre przyprawy, słone dania/produkty, kostki bulionowe, glutaminian sodu
  • kawę
  • alkohol
  • czekoladę, kakao
  • smażone potrawy
  • napoje gazowane
  • MIĘTĘ
  • mocne wywary kostne, mięsne, grzybowe

TECHNIKI KULINARNE

WYKLUCZAMY:

  • tradycyjne smażenie na tłuszczu i tradycyjne pieczenie w otwartych naczyniach

ZALECANE:

  • gotowanie w wodzie lub na parze
  • duszenie bez obsmażania
  • dodawanie tłuszczu dopiero do gotowych potraw
  • dania rozdrobnione
  • zupy kremy
  • warzywa i owoce gotowane i rozdrobnione
  • soki rozcieńczone najlepiej mlekiem

 

Mam nadzieję, że tym sposobem wprowadziłam Was w temat żywienia w refluksie i teraz będzie Wam łatwiej uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości.

 

W razie potrzeby zapraszam do współpracy indywidualnej:
Zapisy na wizyty → TUTAJ
Współpraca on-line → TUTAJ

 

Trzymajcie się zdrowo!

mgr Adrianna Barczyńska

Udostępnij:
Tagi: