Dzisiaj proponuję jesienny deser!
Pieczone gruszki są pysznie słodkie i proste w przygotowaniu. Taki deser to tylko trzy składniki, a jeśli lubisz cynamon to cztery 😉 Przygotowuje się je szybko więc jeśli najdzie Was ochota na coś słodkiego w te leniwe dni to w krótkim czasie możecie sobie zaserwować zdrowy deser. Gruszkę możesz zmienić na jabłko- efekt będzie równie smaczny.
Składniki:
Gruszka 2 sztuki ok.260-300 g
Orzechy włoskie 20 g
Sok z cytryny 1 łyżka
Cynamon szczypta
Sposób przygotowania:
Gruszkę przekroić na pół, delikatnie usunąć gniazdo nasienne, skropić sokiem z cytryny. Orzechy posiekać, można je wymieszać z cynamonem. Gruszki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wypełnić orzechami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, gruszki piec około 15-20 minut. Całość to około 260kcal.
Smacznego!