Ciasto kokosowe bez pieczenia

Kokosowy jagielnik

Ciasta bez pieczenia to mój ulubiony rodzaj 😉 Jak już kiedyś wspominałam, nie jestem mistrzem cukiernictwa i pieczenie nie zawsze idzie po mojej myśli. Ale tym razem wyszło przepysznie. Kokosowy jagielnik jest bardzo prosty w przygotowaniu, nie wymaga wielu produktów, a w smaku nie odbiega od tradycyjnych ciast!

Składniki:

Kasza jaglana 200g szklanka
Mleczko kokosowe, light 400 g puszka
Mleko ryżowe 200 g szklanka
Erytrytol 40 g 4 łyżki
Migdały, płatki 70g opakowanie
Daktyle, suszone 125 g
Wiórki kokosowe 100 g szklanka
Żelatyna 8 g łyżka

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni i ugotować na mleku kokosowym i ryżowym/zwykłym według
czasu podanego na opakowaniu. Do gotującej kaszy dodać erytrytol i żelatynę (ale nie jest konieczna). Przygotować spód migdały, kokos (należy odłożyć około 4 łyżki do posypania ciasta) i namoczone chwilę we wrzątku daktyle zblendować- niekoniecznie na gładko. Masą wyłożyć dno tortownicy (na podaną porcję najlepiej nie większa niż 21cm). Kaszę wystudzić i zblendować na gładko, wyłożyć w tortownicy, posypać kokosem i schłodzić.

Ja nie wytrzymałam długo i próbowałam już po dwóch godzinach 🙂

Całe ciasto to około 2200kcal, zatem dzieląc je na 10 dużych kawałków każdy ma około 220kcal 😉 Dlatego świetnie nada się jako podwieczorek lub nawet drugie śniadanie. Smacznego!

Pozdrawiam Was serdecznie, Adrianna Barczyńska

ciasto kokosowe

Udostępnij:
Tagi: