Ciasto jogurtowe z mąki orkiszowej z owocami bez cukru

Sezon na owoce jagodowe w pełni dlatego zachęcam do robienia z nich deserów, a także do gromadzenia zapasów na okres jesienno-zimowy. Mimo, że cukiernik ze mnie kiepski to tym razem i ja skusiłam się na pieczenie ciasta. Na targu na Starych Tychach kupiłam piękne, suchutkie jagody i postanowiłam zrobić z nimi muffinki. Jednak późna pora i chęć obejrzenia kolejnego odcinka Stranger Things ZMUSIŁY MNIE do przełożenia ciasta po prostu do blaszki 😉

Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo nie dość, że pyszne to niskokaloryczne i zdrowe (choć jest tam trochę masła 😉 )

Jogurtowe ciasto orkiszowe z owocami bez cukru i miksowania

Składniki:

Jogurt naturalny, 2% tłuszczu 200 g
Erytrytol 100 g (można dodać trochę więcej, ja po prostu nie lubię bardzo słodkich ciast)
Masło ekstra 100 g
Mąka pełnoziarnista z orkiszu 200 g
Proszek do pieczenia 4 g łyżeczka
Sól morska, jodowana 2 g szczypta
Czarne jagody/ inne owoce 300 g

Sposób przygotowania: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, erytrtol, sól, delikatnie przemieszać. Masło rozpuścić krótko ogrzewając na ogniu lub w kąpieli wodnej. Masło nie może być gorące! Jajka rozmieszać, połączyć z jogurtem i masłem. Połączyć suche składniki z mokrymi i delikatnie wymieszać łyżką lub trzepaczką. Dodać umyte i osączone jagody, bardzo delikatnie wymieszać dosłownie kilkoma ruchami. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem lub posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Masę przełożyć do blaszki i piec około 40-45 minut. Sprawdzać patyczkiem- nie powinno na nim pozostawać ciasto.

Kaloryczność całej blaszki to 1800kcal. Dzieląc je na 8 kawałków każdy ma zatem tylko 225kcal, a jest całkiem solidny 😉

Smacznego!

Trzymajcie się zdrowo! Adrianna Barczyńska

Udostępnij:
Tagi: