Burgery z buraka i wegetariański boczek

Burgery z buraka z fetą i wege-boczek

W okresie letnim zadajecie mi dużo pytań na temat dozwolonych w czasie redukcji masy ciała dań z grilla i ostatnio podzieliłam się z Wami kilkoma propozycjami. Ponieważ w moim gabinecie jest coraz więcej zwolenników diety bezmięsnej postanowiłam przygotować grillowane burgery z buraka, które oczywiście okazały się przepyszne! Jako dodatek do nich zrobiłam „wege-boczek”, czyli marynowane tofu i również się zakochałam… 😉 Nie jestem zwolennikiem nazywania dań wegetariańskich nazwami dań mięsnych, ale tutaj smak naprawdę niewiele się różni. Musicie koniecznie spróbować nawet jeśli do tej pory tofu nie wzbudzało w Was dobrych skojarzeń.

Składniki:

Buraki 100 g sztuka
Płatki owsiane 40 g 4 łyżki
Fasola czerwona, konserwowa 60 g 3 łyżki
Pieprz czarny szczypta
Bułka ziarnista 70 g sztuka
Ser feta 20 g 2 plastry
Sałata rukola 20 g garść
Cebula, czerwona 30 g 2 plastry
Pomidor, koktajlowy 100 g 5 sztuk
Tofu 75 g plaster 3 plastry
Olej sezamowy 5 g łyżeczka
Papryka słodka, mielona szczypta
Papryka wędzona, mielona szczypta
Sos sojowy 5 g łyżeczka

Sposób przygotowania:

Burgery: buraki ugotować, obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Płatki owsiane zmielić w młynku opcjonalnie. Fasolę zblendować, połączyć z burakami i płatkami, odstawić do napęcznienia płatków (20-30 minut). Z masy formować burgery i grillować na tacce z każdej strony. Po zdjęciu burgerów z grilla odstawić do ostygnięcia. Burgery podawać z bułce z rukolę, czerwoną cebulą i pokrojonym serem feta. Wege-boczek: Tofu pokroić w plastry i marynować kilka godzin w sosie sojowym wymieszanym z olejem sezamowym (lub innym) i papryką słodką, wędzoną oraz pieprzem. Tofu grillować z każdej strony. Danie podawać na rukoli z pomidorkami. Danie ma około 550kcal.

Życzę smacznego! Adrianna Barczyńska

Aby pozostać na bieżąco z nowościami na stronie zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku.

Udostępnij:
Tagi: