fbpx

Buddha bowl z kaszą gryczaną i burakami

Kasza gryczana z soczewicą, buraki z orzechami i serem feta na szpinaku

 

Składniki:

  • Kasza gryczana 50g 1/2 woreczka
  • Soczewica zielona, suche nasiona 40g 1/4 szklanki
  • Szpinak baby 30g 2 garście
  • Burak 80g 1 średnia sztuka
  • Orzechy włoskie bez skorupki 8g 2 sztuki
  • Ser Feta półtłusty 20g 1 plaster
  • Oliwa z oliwek 5g 1 łyżeczka
  • Ocet balsamiczny 3g 1/2 łyżeczki
  • Czarnuszka 3g 1/2 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Kaszę i soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Buraki ugotować w skórce do miękkości, następnie obrać i pokroić w kostkę. Ser feta również pokroić w kostkę lub pokruszyć. Pokrojone buraki wymieszać z oliwą i octem. Orzechy pokruszyć. Szpinak ułożyć na talerzu. Na szpinaku układać kaszę gryczaną, soczewicę, buraki. Buraki posypać orzechami, serem i czarnuszką.

Udostępnij: