Kasza gryczana z soczewicą, buraki z orzechami i serem feta na szpinaku
Składniki:
- Kasza gryczana 50g 1/2 woreczka
- Soczewica zielona, suche nasiona 40g 1/4 szklanki
- Szpinak baby 30g 2 garście
- Burak 80g 1 średnia sztuka
- Orzechy włoskie bez skorupki 8g 2 sztuki
- Ser Feta półtłusty 20g 1 plaster
- Oliwa z oliwek 5g 1 łyżeczka
- Ocet balsamiczny 3g 1/2 łyżeczki
- Czarnuszka 3g 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Kaszę i soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Buraki ugotować w skórce do miękkości, następnie obrać i pokroić w kostkę. Ser feta również pokroić w kostkę lub pokruszyć. Pokrojone buraki wymieszać z oliwą i octem. Orzechy pokruszyć. Szpinak ułożyć na talerzu. Na szpinaku układać kaszę gryczaną, soczewicę, buraki. Buraki posypać orzechami, serem i czarnuszką.