Miska Buddhy z ciecierzycą i ryżem jaśminowym
Składniki:
Ryż jaśminowy 50 g
Szpinak 25 g garść
Ciecierzyca, konserwa 100 g
Kmin rzymski szczypta
Papryka słodka, mielona szczypta
Papryka ostra, mielona szczypta
Olej rzepakowy tłoczony na zimno 10 g 2 łyżeczki
Marchew 45 g średnia sztuka
Mango 70 g kawałek
Sezam, nasiona 5 g łyżeczka
Kapusta czerwona 50 g
Jogurt naturalny, 2% tłuszczu 60 g 3 łyżki
Koperek 4 g łyżeczka
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki wymieszać z
łyżeczką oleju i pokrojonym mango. Ciecierzycę obtoczyć w przyprawach i przesmażyć na patelni posmarowanej olejem. Kapsutę posiekać. Jogurt wymieszać z posiekanym koperkiem. W misce ułożyć umyty szpinak i przygotowane składniki. Podawać z sosem jogurtowym.