Botwinka z ziemniakami i jajkiem

Składniki:

  • Marchew 40 g średnia sztuka
  • Pietruszka, korzeń 40 g średnia sztuka
  • Ziemniaki, późne 100 g średnia sztuka
  • Burak liściowy 140 g pół pęczka
  • Jogurt naturalny, 2% tłuszczu 40 g 2 łyżki
  • Jaja kurze całe 55 g sztuka
  • Burak 100 g sztuka
  • Sok z cytryny 6 g łyżeczka
  • Sól szczypta
  • Pieprz czarny szczypta
  • Pietruszka, liście 6 g łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Ugotować wywar z marchewki i pietruszki, można ugotować w nim ziemniaka (lub ugotować osobno). Po ugotowaniu wywaru wyjąć jarzynę i ziemniaka i dodać obrane i pokrojone w kostkę buraki. Gotować na wolnym ogniu kilka minut. Następnie dodać drobno posiekaną botwinkę. Gotować do czasu aż warzywa będą miękkie (pilnując by zupa tylko delikatnie bulgotała- inaczej straci kolor). Zdjąć z ognia. Dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku. Po przestudzeniu dodać jogurt (najlepiej na talerzu). Jajko ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki. Zupę podawać z jajkiem, ziemniakami, posypać posiekaną natką pietruszki.

Ta porcja botwinki to około 260kcal. Świetnie nadaje się zatem jako kolacja, podwieczorek czy drugie śniadanie.

botwinka z ziemniakami i jajkiem

Udostępnij:
Tagi: