Składniki:
- Marchew 40 g średnia sztuka
- Pietruszka, korzeń 40 g średnia sztuka
- Ziemniaki, późne 100 g średnia sztuka
- Burak liściowy 140 g pół pęczka
- Jogurt naturalny, 2% tłuszczu 40 g 2 łyżki
- Jaja kurze całe 55 g sztuka
- Burak 100 g sztuka
- Sok z cytryny 6 g łyżeczka
- Sól szczypta
- Pieprz czarny szczypta
- Pietruszka, liście 6 g łyżeczka
Sposób przygotowania:
Ugotować wywar z marchewki i pietruszki, można ugotować w nim ziemniaka (lub ugotować osobno). Po ugotowaniu wywaru wyjąć jarzynę i ziemniaka i dodać obrane i pokrojone w kostkę buraki. Gotować na wolnym ogniu kilka minut. Następnie dodać drobno posiekaną botwinkę. Gotować do czasu aż warzywa będą miękkie (pilnując by zupa tylko delikatnie bulgotała- inaczej straci kolor). Zdjąć z ognia. Dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku. Po przestudzeniu dodać jogurt (najlepiej na talerzu). Jajko ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki. Zupę podawać z jajkiem, ziemniakami, posypać posiekaną natką pietruszki.
Ta porcja botwinki to około 260kcal. Świetnie nadaje się zatem jako kolacja, podwieczorek czy drugie śniadanie.