Bardzo prosty jadłospis na 1600kcal dzień 2

Jadłospis 1600kcal

Oto kolejny dzień diety na 1600kcal z podstawowych produktów, bez wymyślnych technik kulinarnych. Pieczywo, owoce, kasze, warzywa, zdrowe tłuszcze- nic skomplikowanego. Wszystko po to, żeby pokazać, że w tym trudnym czasie można trzymać zdrową i urozmaiconą dietę. A po propozycje na zachcianki zapraszam do przepisów w zakładce CO NOWEGO 🙂

Dzień 2

Śniadanie np. godz. 8:00
Kanapki z szynką, sałatą i ogórkiem
Chleb żytni razowy 90 g 3 kromki
Masło ekstra 10 g 2 łyżeczki
Szczypiorek 5 g Łyżeczka
Szynka z piersi kurczaka 45 g 3 plastry
Ogórek, sałata

Sposób przygotowania: Pieczywo posmarować masłem. Położyć sałatę, szynkę i plasterki ogórka. Posypać posiekanym
szczypiorkiem.

II śniadanie np. godz. 11:00
Zielony koktajl z pomarańczą
Szpinak 25 g garść
Pomarańcza 240 g sztuka
Olej lniany/rzepakowy 5 g łyżeczka
Otręby owsiane 10 g 2 łyżeczki
Banan 120 g mała sztuka
Sposób przygotowania: Owoce obrać. Wszystkie składniki zmiksować dolewając wodę dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Obiad np. godz. 14:00
Potrawka z kaszy z mięsem mielonym i warzywami
Mięso mielone z indyka 150 g
Kasza gryczana/bulgur/jęczmienna 50 g 1/2 woreczka
Oliwa z oliwek 10 g 2 łyżeczki
Cukinia 75 g 1/2 małej sztuki
Pieczarka uprawna, świeża 100 g 5 sztuk
Marchew 45 g średnia sztuka
Pomidor/pomidory krojone z puszki 130 g średnia sztuka/1/3 szklanki
Czosnek 5 g ząbek
Bazylia, suszona szczypta
Koperek 5 g łyżeczka
Sól szczypta
Pieprz czarny szczypta
Sposób przygotowania: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso podsmażyć na oliwie. Podlać wodą. Dusić pod przykryciem. Cukinię i grzyby pokroić w półplasterki. Dodać do mięsa. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidora pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Gdy mięso zmięknie, dodać marchew, pomidora, czosnek i przyprawy. Dusić przez chwilę. Pod koniec duszenia dodać kaszę. Wymieszać.

Podwieczorek np. godz. 17:00
Jabłko, warzywa, pestki dyni
Jabłko 220 g duża sztuka
Dynia, pestki 30 g 3 łyżeczki
Rzodkiewka/pomidorki koktajlowe/seler naciowy/marchew 200 g łącznie

Kolacja np. godz 19:00
Sałatka z kaszy bulgur
Papryka żółta 60 g
Kasza bulgur 45 g 3 łyżki
Pomidor 60 g mała sztuka
Ogórek 50 g mała sztuka
Olej lniany 10 g 2 łyżeczki
Sól szczypta
Pieprz czarny szczypta
Pietruszka, liście 5 g łyżeczka
Zioła prowansalskie szczypta
Sok cytrynowy 5 g łyżeczka
Sposób przygotowania: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Warzywa pokroić, dodać do kaszy. Doprawić olejem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wszystko wymieszać i posypać posiekaną natką pietruszki.

Dzień pierwszy jadłospisu znajdziesz tutaj.

Dzień trzeci tutaj.

Jeśli chcesz być na bieżąco zapraszam na moją stronę na Facebook.

Trzymajcie się zdrowo! Adrianna Barczyńska

Udostępnij:
Tagi: