Prosty jadłospis na 1600kcal dzień 3
Zapraszam po kolejny dzień jadłospisu dla osób, które potrzebują posiłków z podstawowych produktów i szybkich w wykonaniu.
Śniadanie np.godz.8:00
Jajecznica ze szczypiorkiem, pieczywo z warzywami
Oliwa z oliwek 5 g łyżeczka
Jaja kurze całe 110 g 2 sztuki
Sałata 10 g 2 liście
Pomidor 60 g mała sztuka
Ogórek 50 g mała sztuka
Chleb żytni pełnoziarnisty 60 g 2 kromki
Szczypiorek 5 g łyżeczka
Sposób przygotowania: Jaja roztrzepać, doprawić do smaku wedle uznania i usmażyć na rozgrzanej oliwie, na koniec dodać
szczypiorek. Pieczywo obłożyć warzywami.
II śniadanie np.godz 11:00
Sałatka owocowa z sałatą i bakaliami
Kiwi 75 g sztuka
Pomarańcza 120 g 1/2 sztuki
Jabłko 150 g mała sztuka
Orzechy włoskie 12 g 3 sztuki
Sałata roszponka 20 g garść
Rodzynki, suszone 15 g łyżka
Sposób przygotowania: Owoce obrać i pokroić na kawałki. Orzechy posiekać. Sałatę przełożyć do miski, dodać owoce, rodzynki i orzechy. Wymieszać.
Obiad np. godz.14:00
Zupa meksykańska, pieczywo
Fasola czerwona, konserwowa 85 g 1/2 szklanki
Pomidory krojone z puszki 120 g 1/2 szklanki
Oliwa z oliwek 10 g 2 łyżeczki
Cebula 15 g plaster
Kukurydza, konserwowa 45 g 3 łyżki
Masło ekstra 10 g 2 łyżeczki
Chleb graham 90 g 3 kromki
Przyprawy Czosnek ząbek
Papryka słodka, mielona szczypta
Pieprz czarny szczypta
Sól biała szczypta
Sposób przygotowania: W garnku na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Następnie wlać bulion lub wodę, dodać odsączoną fasolę, pomidory z puszki oraz kukurydzę. Zagotować, doprawić do smaku przyprawami. Całość gotować kilka minut. Podawać z pieczywem posmarowanym masłem.
Podwieczorek np. godz 17:00
Jogurt z płatkami, miodem i cynamonem
Płatki jaglane/owsiane 30 g 3 łyżki
Jogurt naturalny, 2% tłuszczu 150 g kubek
Miód pszczeli 24 g 2 łyżeczki
Cynamon szczypta
Sposób przygotowania: Jogurt wymieszać z dodatkami.
Kolacja np. godz.19:00
Kanapka z wędliną posypana kiełkami
Chleb żytni pełnoziarnisty 60 g 2 kromki
Masło ekstra 5 g łyżeczka
Sałata 10 g 2 liście
Szynka z piersi kurczaka 30 g 2 plastry
Pomidor 60 g mała sztuka
Rzodkiewka 30 g 2 sztuki
Kiełki 10 g łyżka
Sposób przygotowania: Pieczywo posmarować masłem. Na wierzch położyć sałatę, plastry wędliny, pomidora i rzodkiewki.
Kanapki posypać kiełkami.
Dzień pierwszy znajdziesz tutaj, a dzień drugi tutaj.
Jeśli chcesz być na bieżąco zapraszam na moją stronę na Facebook.
Trzymajcie się zdrowo! Adrianna Barczyńska